НОВИНИ

Беларус забрани на гражданите да подновяват паспорти в чужбина

беларус забрани гражданите подновяват паспорти чужбина
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:24, 05.09.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Президент на Беларус Александър Лукашенко забрани днес на гражданите да подновяват паспортите си, докато са в чужбина, което може да принуди онези, които са избягали от страната на фона на нарастващите репресии, да се върнат, за да запазят документите си за пътуване.

Приблизително 200-300 000 беларуси са напуснали страната през последните три години, откакто масовите протести срещу изборите, които върнаха президента Лукашенко на поста, доведоха до жестоки репресии срещу политическата опозиция.

Указът на Лукашенко гласи, че беларуският паспорт може да бъде подновен, само ако притежателят му е бил регистриран жител преди да напусне страната.

Опозиционният лидер Светлана Тихановска, която избяга в Литва, след като беше съперник на Лукашенко на изборите през 2020 г., предупреди сънародниците си, че „дори паспортът ви да изтече, не трябва да се връщате в родината си, защото рискувате да станете обект на преследване“.

Тихановска каза, че Полша и Литва издават т. нар. „паспорти на чужденци“ на беларуси, които им позволяват да останат в тези страни.

По оценка на беларуската правозащитна група „Вясна“ повече от 1500 души в момента са зад решетките в Беларус като политически затворници. Журналистите и активистите в Беларус са изправени пред широкомащабни репресии след гласуването за президент през август 2020 г., след което Лукашенко започна шести президентски мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от Словения и ще играе срещу Франция на осминафиналите на Евроволей 2023 за мъже
България загуби от Словения и ще играе срещу Франция на осминафиналите на Евроволей 2023 за мъже
Кола се обърна по таван в центъра на София (СНИМКИ)
Кола се обърна по таван в центъра на София (СНИМКИ)