НОВИНИ

Белчо Горанов: Всички наши състезатели се постараха максимално, имаме добри представяния

белчо горанов
bnt avatar logo
от БНТ
22:55, 19.02.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов даде интервю за БНТ, в което говори за условията, при които се проведоха Зимните олимпийски игри в Пекин и представянето на българските спортисти в китайската столица.

Горанов изрази мнение, че противоепидемичните мерки в Китай са отнели и от духа на Олимпийските игри.

"Надявам се това да е последната подобна Олимпиада. Всички бяхме предупредени и очаквахме подобни условия, но като че ли надхвърлиха мерките. В крайна сметка беше спазена основната цел - да се опази здравето на всички участници. Олимпийският дух сякаш отстъпи за сметка на противоепидемичните мерки, което е много жалко. Надявам се на следващите Игри олимпийският дух да е този, който ще възтържествува и да бъде водещ", сподели той.

Генералният секретар на БОК говори и за представянето на българските спортисти в Пекин, заявявайки, че нашите спортисти са се постарали максимално и трябва да приемем случилото се като закономерно.

"Нашата делегация би трябвало да си тръгне с добро настроение от Пекин. Всеки приема по различен начин случилото се, но като цяло трябва да бъдем доволни. Всички наши спортисти се състезаваха в трудни условия. Постараха се максимално, с малки изключения. Имаме добри представяния, което няма как да не ни радва. Приемаме като закономерно това, което се случи. И Алберт, и Радо са се доказали като едни от най-добрите в своите дисциплини. Фейгин сега си проправя път, така че се надявам нещата да продължат по същия начин. Единствено трябва да им пожелаем да са здрави и да продължат да ни радват", коментира Белчо Горанов.

Шефът на мисията на БОК в Пекин Лилия Пандурова също разкри, че за нея мерките за борба с коронавируса в Пекин са натежали, но от друга страна важното е, че въпреки всички трудности Игрите изобщо са се провели.

"Наистина много трудни игри, но спортистите в олимпийските села се чувстваха добре. Условията относно храна, транспорт и логистика бяха много добри. За самите състезатели беше много добре и че състезателните обекти се намираха на много близки разстояния и нямаше нужда да пътуват много. Това се отрази много добре на спортистите относно тяхната организация на тренировките и състезанията. От една страна мерките бяха необходими, за да се проведат, но от друга натежаха. Да бъдеш ограничен и да не можеш да мърдаш никъде се отрази на спортистите. Най-скъпият спомен, който ще ми остане е, че въпреки всичко Игрите се проведоха", сподели Пандурова.

Автор: Стефан Георгиев, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм записа дубъл над шампионите с победа в продължението
Тотнъм записа дубъл над шампионите с победа в продължението
Иво Николов: Отборната тактика ще реши финала в хокея при мъжете
Иво Николов: Отборната тактика ще реши финала в хокея при мъжете