НОВИНИ

Белгия е 1/8-финалист на Евро 2020 след обрат над Дания

bnt avatar logo
от Калоян Николов
20:59, 17.06.2021
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
живо дания белгия пълен обрат гостите
Слушай новината

Отборът на Белгия победи Дания с 2:1 в двубой от втория кръг в Група "B" на УЕФА Евро 2020.

Домакините откриха резултата във 2-ата минута чрез Юсуф Поулсен след груба грешка на белгийската защита. Белгия възстанови равенството в 55-ата минута чрез попадение на Торган Азар. "Червените дяволи" направиха пълен обрат в срещата след попадение на Кевин Де Бройне в 70-ата минута.

Мачът започна с домакинска преса от страна на Дания. Във втората минута Дейсън Денайер не можа да изнесе добре топката от наказателното поле на Тибо Куртоа и направи грешен пас, който бе пресечен от Пиер-Емил Хьойберг. Датският нападател подаде към Юсуф Поулсен, който стреля в долния десен ъгъл на Куртоа за 1:0.

Окрилени от реализирания ранен гол и от препълнените трибуни на "Паркен", "червеният динамит" бе напът да удвои резултата в 3-ата минута. Некоординираната белгийска защита бе разсечена от силно успоредно центриране на голмайстора Поулсен, което попадна в краката на Йоаким Меле. Левият защитник стреля, но стражът на Белгия демонстрира страхотен рефлекс и предотврати сигурно второ попадение в своята мрежа.

В десетата минута се случи най-прочувствения момент в срещата. Точно, когато хронометърът отчете десет минути след началото на първия съдийски сигнал на Бьорн Кайперс, трибуните на стадиона в Копенхаген изригнаха в аплодисменти в чест на Кристиян Ериксен. Този мил жест бе последван и от действащите лица на терена.

Играчите на Белгия създадоха първото си положение пред вратата на Каспър Шмайхел в 33-ата минута. Яник Караско центрира остро от десен ъглов удар, топката летеше право към главата на Дрис Мертенс, но стражът на домакините се извиси и боксира топката извън наказателното си поле.

Минута по-късно Дания създаде поредната си опасна голова атака. Левият бранител на "червения динамит" Йоаким Меле преодоля четирима футболисти в "бели" екипи, нахлу в наказателното поле и стреля с фалцов удар към десния долен ъгъл на Тибо Куртоа, но топката мина на около 30 сантиметра от напречната греда.

Това бе всичко по-интересно, което двата тима създадоха за първите 45 минути и поеха към съблекалните при резултат 1:0 в полза да домакините от Дания.

Второто полувреме започна с натиск на Белгия, който се материализира в 55-ата минута. Ромелу Лукаку успя да се пребори за една топка с двама защитници на Дания в средата на терена, измъкна се и напредна по левия фланг на датската половина. Нападателят на гостите центрира към Кевин Де Бройне, той подаде към Торган Азар, който възстанови паритета в мача за 1:1.

В 70-ата минута Белгия отбеляза второ попадение в срещата и направи пълен обрат. Ромелу Лукаку получи кълбото от дясната страна на датския фланг, задържа я и подаде към появилия се Еден Азар, който центрира по земя към Кевин Де Бройне, който с хубав, плътен изстрел разпечата за втори път вратата на Каспър Шмайкел.

В 87-ата минута Дания получи страхотен шанс да изравни резултата. Матиас Йенсен центрира от лявата страна на белгийската защита, топката попадна на главата на Мартин Брайтуайт, който стреля с глава, но нацели горната греда на вратата пазена от Тибо Куртоа.

Това бе и последната сериозна голова възможност пред едната от двете врати в мача. Последният съдийски сигнал на рефера Бьорн Кайперс прати състава на Роберто Мартинес на осминафиналите на УЕФА Евро 2020!

Стартовите състави:

Дания: Шмайхел, Меле, Вестергаард, Кяер, Кристенсен, Дилейни, Хьойберг, Вас, Брайтуайт, Поулсен, Дамсгаард

Белгия: Куртоа, Вертонген, Алдервейрелд, Денайер, Мюние, Тилеманс, Дендонкер, Т. Азар, Караско, Мертенс, Лукаку

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия взе своето срещу Австрия и спечели Група "С"
Нидерландия взе своето срещу Австрия и спечели Група "С"
Гърция е сред първите 5 държави в ЕС, които са с одобрен план за възстановяване
Гърция е сред първите 5 държави в ЕС, които са с одобрен план за възстановяване