Белгия похарчи над 1 милиард евро за обезщетения за безработица

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:12, 27.05.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Европа

За два месеца - март и април, Белгия е похарчила 1,3 милиарда евро за изплащането на обезщетенията на всички работещи, които принудително трябваше да си останат в къщи заради корона кризата.

В началото на корона кризата белгийското правителство въведе мярката временна безработица за работещите във всички предприятия, която принудително трябваше да затворят. Държавата пое изплащането на 70% от заплатите на 1,2 млн. белгийци и до сега за това са похарчени милиард и 300 милиона евро.

Освен върху транспорта и туризма, най-големият удар се стовари върху заведенията и магазините. По време на карантината в Белгия отворени останаха единствено хранителните магазини и аптеките. Вероник е собственик на малък ресторант, който все още е затворен.

Вероник Бомбек: Правителството отпусна премия на собствениците на всички заведения, които трябваше да затворят врати в размер на 4000 евро през първия месец и после по 160 евро на ден. Това е нещо и ние сме доволни, но въобще не е достатъчно. Малко кафене би могло да преживее с тези пари, но ресторантите - със сигурност не могат. Значителна част от спестяванията ни бяха похарчени.

Персоналът на Вероник се състои от петима души - всички те в момента са временно безработни.

Вероник Бомбек - собственик на ресторант: Хората ни бяха обявени за временно безработни и получаваха 70 процента от заплатата си за 38-часова работна седмица. В нашия бранш обаче, хората имат право да работят официално 30 часа допълнително и изчисляването на обезщетението за безработицата на базата на 38-часова работна седмица е абсолютно недостатъчно за тях. Хората ни изпаднаха в сериозни проблеми.

Белгия започва да излиза от карантината и все повече предприятия и магазини отварят врати. Заведенията обаче все още са затворени.

Вероник Бомбек - собственик на ресторант: Все още сме в неизвестност, но се надяваме към 8 юни най-после отново да можем да отворим врати. При строги мерки за сигурност, разбира се.

Според Вероник много заведения в Белгия ще фалират след коронакризата. Още повече, че собствениците сега трябва да направят допълнителни инвестиции, за да осигурят прегради и дистанция за клиентите си. Ако не го направят, властите няма да им разрешат да отворят врати.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Във Великобритания мярката в подкрепа на работещите е 80/20
Във Великобритания мярката в подкрепа на работещите е 80/20
„България Еър“ възстановява честотата на полетите си между София и Варна
„България Еър“ възстановява честотата на полетите си между София и Варна