НОВИНИ

Белгия похарчи над 1 милиард евро за обезщетения за безработица

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:12, 27.05.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Европа

За два месеца - март и април, Белгия е похарчила 1,3 милиарда евро за изплащането на обезщетенията на всички работещи, които принудително трябваше да си останат в къщи заради корона кризата.

В началото на корона кризата белгийското правителство въведе мярката временна безработица за работещите във всички предприятия, която принудително трябваше да затворят. Държавата пое изплащането на 70% от заплатите на 1,2 млн. белгийци и до сега за това са похарчени милиард и 300 милиона евро.

Освен върху транспорта и туризма, най-големият удар се стовари върху заведенията и магазините. По време на карантината в Белгия отворени останаха единствено хранителните магазини и аптеките. Вероник е собственик на малък ресторант, който все още е затворен.

Вероник Бомбек: Правителството отпусна премия на собствениците на всички заведения, които трябваше да затворят врати в размер на 4000 евро през първия месец и после по 160 евро на ден. Това е нещо и ние сме доволни, но въобще не е достатъчно. Малко кафене би могло да преживее с тези пари, но ресторантите - със сигурност не могат. Значителна част от спестяванията ни бяха похарчени.

Персоналът на Вероник се състои от петима души - всички те в момента са временно безработни.

Вероник Бомбек - собственик на ресторант: Хората ни бяха обявени за временно безработни и получаваха 70 процента от заплатата си за 38-часова работна седмица. В нашия бранш обаче, хората имат право да работят официално 30 часа допълнително и изчисляването на обезщетението за безработицата на базата на 38-часова работна седмица е абсолютно недостатъчно за тях. Хората ни изпаднаха в сериозни проблеми.

Белгия започва да излиза от карантината и все повече предприятия и магазини отварят врати. Заведенията обаче все още са затворени.

Вероник Бомбек - собственик на ресторант: Все още сме в неизвестност, но се надяваме към 8 юни най-после отново да можем да отворим врати. При строги мерки за сигурност, разбира се.

Според Вероник много заведения в Белгия ще фалират след коронакризата. Още повече, че собствениците сега трябва да направят допълнителни инвестиции, за да осигурят прегради и дистанция за клиентите си. Ако не го направят, властите няма да им разрешат да отворят врати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Великобритания мярката в подкрепа на работещите е 80/20
Във Великобритания мярката в подкрепа на работещите е 80/20
„България Еър“ възстановява честотата на полетите си между София и Варна
„България Еър“ възстановява честотата на полетите си между София и Варна