НОВИНИ

Белград и Прищина ще удвоят усилията си да приведат политиките си в съответствие с европейските

белград прищина удвоят усилията приведат политиките съответствие европейските
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: Фокус
14:45, 07.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти обещаха да удвоят усилията, за да гарантират, че техните политики са в съответствие с тези на Европа. Това се казва в съвместно изявление, публикувано в Брюксел преди разговорите им с Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел, предава TACC.

"Те също така поеха ангажимент да удвоят усилията си за осигуряване на по-нататъшно спазване на (политиката) на Европейския съюз в съответствие с техните задължения", се казва в текста.

Вучич и Хоти потвърдиха пред Борел, че "придават първостепенно значение на интеграцията в ЕС и продължаването на работата по диалога Белград-Прищина със съдействието на ЕС, което е ключов елемент от техния европейски път".

Страните също така подчертаха, че споразумението, подписано на 4 септември във Вашингтон за нормализиране на икономическите отношения, може да има важен принос за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина като цяло. "В тази връзка документите, договорени наскоро във Вашингтон, базирани на по-ранни ангажименти, поети от двете страни в рамките на диалога, биха могли да допринесат за постигането на всеобхватно, правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията", се казва в изявлението.

На 4 септември Вучич и Хоти подписаха споразумение за нормализиране на икономическите отношения чрез посредничеството на американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия дом. Според съобщения в медиите, споразумението включва по-специално инвестиции на стойност 13 млрд. долара в съвместни проекти, включително в инфраструктура.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иржи Менцел – режисьорът, който виждаше идеи в смеха на зрителя
Иржи Менцел – режисьорът, който виждаше идеи в смеха на зрителя
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Нидерландия - Италия, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Нидерландия - Италия, двубой от "Лигата на Нациите"