НОВИНИ

Белугата, попаднала в капан в Сена - какви са вариантите за връщането на бозайника в океана

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:18, 07.08.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Във Франция следят със затаен дъх опитите за спасяването на белугата, попаднала в капан в Сена. Разглеждат се няколко варианта за връщането ѝ в океана, като всеки ден е важен, защото животното отказва да се храни. Надеждите са то да не последва трагичната съдба на кит, който също се оказа във водите на реката по-рано тази година.

Коктейл от витамини за белугата. Този подход възприеха френските власти след като бозайникът първо отказа да приеме замразена херинга, а след това и жива пъстърва. Белугата се намира на 70 километра северно от Париж - далеч от обичайното си местообитание. Видимо е отслабнала, най-големите опасения са да не умре от глад.

"Може да бъде създаден коридор към морето - то е далеч, на повече от 160 километра, откъдето животното да поеме по пътя си. Друг вариант е да го задържим за известно време и да го лекуваме, докато възвърне апетита си", заяви Изабел Дорлиа-Пузе, представител на департамента Йор.

Друга по-рискова възможност е китът да бъде изваден изцяло от реката и транспортиран, но не е сигурно дали ще има сили да издържи подобно изпитание. По кожата на белугата са забелязани малки петна, за които не е ясно дали са естествени или са реакция от престоя ѝ в сладки води.

Не за първи път морски обитатели се озовават в реки във Франция и съществува вероятност белугата сама да открие пътя назад. Засега остава загадка как се е озовала там - защото е болна, дезориентирала се е от някакъв звук или просто е кит авантюрист.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убедителна българска победа в рали „Вальевски" 2022
Убедителна българска победа в рали „Вальевски" 2022
Манчестър Юнайтед и Ерик тен Хаг започнаха сезона с поражение
Манчестър Юнайтед и Ерик тен Хаг започнаха сезона с поражение