НОВИНИ

Как приемат домакинствата поскъпването на парното и топлата вода?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:29, 07.08.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече семейства планират да се откажат от услугите на "Топлофикация" заради по-високите цени на парното и топлата вода от 1 юли.

От 1 юли парното и топлата вода в София се увеличиха с близо 40%. В момента с новото ДДС върху топлинната енергия един мегаватчас струва на столичани 150 лв.

Според едни парното е скъпо и тази сградна инсталация е крайно време да се махне. Други не са се запознали досега с възможностите дали могат да се откажат, изчакват, защото това е единствената алтернатива, тъй като отоплението с климатици им е струвало скъпо.

По данни на топлинните счетоводители в София вече месец след увеличението не се наблюдава отказ на домакинствата от топлинната енергия.

"Моето обяснение е, че хората разчитат много на този вид отопление, което е най-сигурното, а и на годишна база се явява и най-евтиното въпреки увеличението", заяви Деян Дянков, обществен посредник на "Топлофикация София" ЕАД.

Велико Търново е сред градовете у нас с най-скъпа топлинна енергия. И тук хората с парно казват, че макар да е скъпо то си остава най-добрият начин за отопление през зимата. Месечните сметки на домакинство за последния отоплителен сезон са били около 200 лв.

Според експертите, ако все пак домакинствата решат да се откажат от парно това не може да стане индивидуално. За отказ от услуга е необходимо решение на две трети от етажната собственост в сградата.

Ако все пак отделно домакинство не иска да ползва парно за по-дълъг период от време трябва да заяви при топлинния си счетоводител така нареченото "нулево потребление" и ще плаща само сградна инсталация.

"Аз не съветвам клиентите да правят такива резки действия по "нулево потребление", защото ако зимата е студено и вие си пуснете парното отново вкъщи ще бъдете изненадани с една доста сериозна изравнителна сметка след годишното отчитане, което не е добре за бюджета на клиентите", каза още Деян Дянков, обществен посредник на "Топлофикация София" ЕАД.

Съветът на специалистите е домакинствата, които ползват парно, да не се отказват, а да преминат към равни месечни вноски всеки месец от годината. Така ще плащат една и съща сума включително и през зимата, когато има по-голямо потребление. Практиката показва, че в такива случаи при изравняване разликата не е много голяма.

По темата работиха: Зоя Велинова и Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед и Ерик тен Хаг започнаха сезона с поражение
Манчестър Юнайтед и Ерик тен Хаг започнаха сезона с поражение
Защитник на Борусия Дортмунд е обвинен в домашно насилие
Защитник на Борусия Дортмунд е обвинен в домашно насилие