Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Демерджиев: Трафикът през "Капитан Андреево" е нормален

БАБХ изцяло ще извършва проверките на камионите, заяви председателят ѝ проф. Христо Даскалов

от БНТ
11:26, 07.08.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Трафикът през граничния пункт "Капитан Андреево" вече е нормален, на място има жандармерия заради спорове между служители на Българската агенция по безопасност на храните и частни дружества относно фитосанитарния контрол.

Това заяви на брифинг служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който посети границата, за да инспектира товаро-разтоварната дейност. В продължение на няколко дни преминаването на камиони бе затруднено заради спора между държавната агенция и частната фирма "Евролаб 2011" относно това кой трябва да осъществява контрола върху внасяните стоки.

Вижте още в прякото включване на Цанка Семерджиева

"Проблемът с камионите го заварихме още с встъпването ни в длъжност - от 2 август. То ескалира някъде около петък, но в събота през нощта бе разрешен. Камионите преминаваха с известни затруднения, днес преминават нормално", заяви министър Демерджиев.

Екипи на жандармерията поддържат обществения ред, тъй като възникват конфликти между различни служители на частното дружество и държавната агенция. Жандармерията ще остане на границата колкото е необходимо, заяви министърът.

"Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията. Подадени са десетки жалби и от двете страни. Всяка от страните обвинява другата в различни противоправни действия, включително присъствието на лица от частното дружество, които заплашват физически служители на БАБХ", уточни Демерджиев.

На място бе и директорът на Агенцията за храните проф. Христо Даскалов, който заяви, че съгласно влязлата в сила негова заповед, товаро-разтоварните дейности ще се извършват единствено от БАБХ до крайното решение на съда. Първото решение на ВАС по казуса отсъжда "да бъдат прекратени единствено неоснователни действия на органи и длъжностни лица на БАБХ", но не взима отношение за дейностите на частната фирма.

"Претенцията на частната фирма е, че тя може да извършва широк периметър от дейности, включително товаро-разтоварна дейност. В решението на ВАС имаше записани неща, които ние трябваше да допълним. Беше пусната една заповед която дни беше обект на обсъждане, така е да бъде максимално правно издържана и очаквахме, че фирмата ще се съобрази с нея. За съжаление, едно денонощие имаше така да се каже несъобразяване със заповед, докато в крайна сметка жандармерията не помогна на нашите хора - служители на агенцията, да поемат тези дейности", обясни той.

Очакваме продължението да бъде в съдебните зали, коментира проф. Даскалов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лидия Брънчева тръгва за Световното по джудо в Екдавор
Лидия Брънчева тръгва за Световното по джудо в Екдавор
Повдигнаха обвинение на шофьора на румънския автобус за катастрофата между Русе и Велико Търново
Повдигнаха обвинение на шофьора на румънския автобус за катастрофата между Русе и Велико Търново