НОВИНИ

Фирмата превозвач на румънския автобус, катастрофирал между Русе и Велико Търново, е изрядна

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 07.08.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

След тежката катастрофа с румънския автобус на пътя Велико Търново - Русе една от версиите за инцидента е лошата настилка и липсата на знаци по отсечката, на която пътните инциденти са ежедневие.

Вчера огледи на място направиха експерти от агенцията за безопасност по пътищата, които откриха нередности. По-късно от Агенция "Пътна инфраструктура" казаха, че частичен ремонт на пътя е извършен през юли. Срокът за довършване на ремонтите е края на август, затова още няма положена и маркировка.

Снощи на място пристигна зам. транспортният министър Николай Найденов, за да координира действията между българските и румънските власти.

"Поднасяме съболезнования на близките на загиналите. Вицепремиерът Христо Алексиев създаде незабавна организация и координира работата на всички стани по изясняване на обстоятелствата на катастрофата. работим с румънската страна по извеждането а всички румънски граждани от България. Министерството на транспорта, в лицето на "Автомобилна администрация" работи и до момента. Намерени са части от тахографа, които бяха предадени на следствените органи", коментира Найденов.

Превозвачът е лицензиран и автобусът е вписан в лиценза, така е към настоящия момент нямаме притеснения с редовността на документите на превозвача. Ако се докаже, че пътят е причината за трагедията, ще предприемем съответните действия, заяви заместник-министърът

Във великотърновската болница за лечение остават двама турски граждани - тяхното състояние е стабилно.

Според специалистите и пътуващите лошата настилка е една от основните предпоставки за катастрофи.

"Пътят е под всякаква критика - няма маркировка, няма знаци, той се прави на парче. Носещият филм на асфалта е изтъркан и се хлъзга много. Това е интензивен международен път и чувството за безнаказаност у чуждестранните шофьори е много голямо", каза Красимир Иванов - автоинструктор от Велико Търново.

Вижте още в прякото включване на Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на БАБХ: 30 здрави момчета ни възпрепятстваха да работим на "Капитан Андреево"
Директорът на БАБХ: 30 здрави момчета ни възпрепятстваха да работим на "Капитан Андреево"
Ивайло Чочев: Целим се да завършим възможно най-високо в класирането
Ивайло Чочев: Целим се да завършим възможно най-високо в класирането