НОВИНИ

Корабът "Рожен" акостира в Истанбул, за да бъде инспектиран

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:46, 07.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Българският кораб "Рожен" е акостирал на пристанището в Истанбул. Плаващият под малтийски флаг бълкер е един от трите кораба, които преди два дни отплаваха от Украйна.

Днес от пристанищата в Одеса, Черноморск и Южний потегли нов конвой товарни плавателни съдове. За първи път от началото на войната в Украйна акостира и чуждестранен кораб, който очаква да бъде натоварен.

Късно тази нощ от турското министерство на отбраната съобщиха, че плаващият под панамски флаг товарен кораб "Нейви Стар" е акостирал в Истанбул. Преносва 33 000 тона царевица, натоварена на пристанището в Одеса.

Малко по-късно в Турция пристига и българският бълкер "Рожен", който прекара 6 месеца блокиран на пристанището Черноморск. Корабът ще бъде инспектиран от екип на Съвместния координационен център, след което ще бъде освободен да продължи по маршрута си към Великобритания. На борда на "Рожен" има 13 000 тона царевица.

Успешно е преминало пътуването и на третия отплавал в петък кораб - "Поларнет". За първи път от началото на войната в Украйна, в страната пристигна чуждестранен кораб.

"Товарният кораб "Фулмар Ес" навлезе в украински териториални води. Това е първият плавателен съд, който пристига в Украйна за да бъде натоварен. Следващата ни стъпка е да осигурим възможност украинските пристанища да обслужват повече от 100 кораба месечно", съобщи Александър Кубраков, министър на инфраструктурата на Украйна.

Кубраков допълни и че тази сутрин успешно е изпратен още един конвой.

"Вторият конвой кораби отплава от украинските пристанища. 4 товарни кораба носят близо 170 000 тона земеделска продукция на борда си", добави Кубраков.

Сделката за износа на украинско зърно беше постигната преди седмици в Истанбул. Русия се съгласи да отблокира три украински пристанища, като в замяна получи разрешение също да изнася зърно и торове. Първият кораб с украинска продукция - "Разони" вече е в Ливан. В следващите три месеца Киев се надява да изнесе над 20 млн. тона зърно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
663 нови случая на COVID-19 у нас
663 нови случая на COVID-19 у нас
Ветровито време и валежи днес, температурите ще се понижат
Ветровито време и валежи днес, температурите ще се понижат