НОВИНИ

Хиляди са без електричество след обстрела на АЕЦ "Запорожие"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:55, 06.08.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Няма данни за изтичане на радиация след вчерашния обстрел на АЕЦ "Запорожие". Киев и Москва си отправиха взаимни обвинения, но не може да бъде потвърдено чий е снарядът, който порази част от атомната централа.

Ударът по най-голямата ядрена централа в Европа върна страховете от катастрофални последици подобни на чернобилската авария.

"Днешното утро в Европа стана възможно, тъй като вчера АЕЦ "Запорожие" по чудо не експлодира. Русия я превзе и прави опасни провокации там. Международната агенция за атомна енергия и ООН трябва да изискат да бъде предадена под контрола на специална комисия", заяви Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Няма изтичане на радиация, но при обстрела е възникнал пожар, повреден е високоволтов далекопровод поради което един от реакторите е спрян, а хиляди жители в областта са останали без електричество.

Киев и Москва си отправиха взаимни нападки. Украинската държавна компания "Енергоатом" обвини Русия за щетите. Според руското министерство на отбраната обстрелът е извършен от украинските въоръжени сили.

Президентът Зеленски определи ударите като риск за цяла Европа и заяви, че Москва трябва да носи отговорност дори само за това, че е създала заплаха за АЕЦ.

"Това не е просто още един аргумент за признаването на Русия за държава, спонсорираща тероризма. Това е аргумент за налагането на санкции спрямо цялата руска ядрена индустрия - от "Росатом" до всички свързани компании и лица. Това е изцяло въпрос на сигурност. Този, който създава ядрени заплахи към други нации, определено не е способен да използва безопасно ядрените технологии", допълни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви, че руските действия в Запорожие са нарушаване на правилата за ядрена сигурност. Американският държавен секретар Антъни Блинкен определи сраженията в района на АЕЦ "Запорожие" като безотговорно поведение от страна на Москва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд спечели в неофициалния дебют на новия наставник
Ботев Пд спечели в неофициалния дебют на новия наставник
Челси започна с минимален успех над Лампард и Евертън
Челси започна с минимален успех над Лампард и Евертън