НОВИНИ

"Да опознаем другия" - БЧК и Агенцията за закрила на детето с кампания за отношението към бежанците

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
10:35, 07.08.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Броят на хората, търсещи убежище у нас от Афганистан и Сирия, се увеличава. А страхът от непознатото е причината за по-трудното интегриране на бежанците, споделят експерти. Съчувствието към хора, бягащи от война, сред българите се е влошило след сирийския конфликт.

Но войната в Украйна е демонстрирала емпатията на българите към търсещите спасение от военни зони. С информационна кампания Българският червен кръст и Държавната агенция за закрила на детето работят за преодоляване на стереотипите и възстановяване на традиционното добро отношение и нагласи спрямо бежанците.

Кампанията "Да опознаем другия" цели да се справи със страховете и предразсъдъците към търсещите закрила. Отношението към бежанците се основава на външна информация, а не на личен контакт, а това лесно води до изграждане на отрицателно мнение, обясни Нела Вампорова от Българския червен кръст.

"Това не са хора, които са имали проблем с бежанци, но някак медийната среда и факта, че те нямат възможност да се срещнат с бежанци и да променят това отношение изиграва тази лоша роля и всъщност дава възможност на тази част от българите да се страхуват и да имат негативно отношение", обясни Нела Вампорова, ръководител на бежанско-мигрантска служба на Българския червен кръст.

Специален фокус на кампанията са децата и възможността да възстановят нормалния си социален живот.

"Ужасът на това да преминеш хиляди км в една несигурност под сериозна уплаха защото, когато има конфликт децата преживяват бурно и емоциите остават трайни за цял за цял живот. когато дойдат тук е важно да бъдат приети, да бъдат подкрепени", казва д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на Българския червен кръст.

От няколко месеца у нас живее и Ксения Корниенко с дъщеря си, която се занимава с художествена гимнастика. Те са от онези хора, които е трябвало два пъти да търсят спасение от руската армия. Първо бягат в украинската столица от Краматорск в Донецка област. А когато бомбардировките ги събудили на 24 февруари, били принудени да търсят спасение в България.

"Три седмици по-късно взех решение да напуснем Киев виждах как пред очите ми психиката на моята дъщеря се срива и вече е на границата на допустимото", разказва Ксения Кориненко.

И намират помощ:

"Треньорката ни посрещна рано сутринта щом стигнахме в София и не само прие моето дете да тренира, но ни намери жилище, в което да живеем, докато сме в София", допълва Кориненко.

Собствениците го осигурили безвъзмездно, а Ксения е много благодарна за подкрепата, която е получила от българите и от държавата. Казва, че не е срещала лошо отношение от никого и се надява да върне жеста:

"Надяваме се, че войната скоро ще приключи и ще посрещаме в Украйна българите, които искат да посетят прекрасната ни страна."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борбените девойки на България изпуснаха Нидерландия
Борбените девойки на България изпуснаха Нидерландия
Юношите записаха най-тежката си загуба в Румъния
Юношите записаха най-тежката си загуба в Румъния