НОВИНИ

"Парченца от вкъщи" - изложба показва какво взимат със себе си бежанците от Украйна

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:20, 04.08.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Какво взимат със себе си хората, които бягат от война? На този въпрос отговаря фотоизложба на вещите, които жените и децата от Украйна са донесли със себе си. "Парченца от вкъщи" - така се нарича изложбата, която българка с руски корени организира с помощта на Български хелзинкски комитет и Българския фонд за жените.

"Абсолютно всички казват: "В началото си мислехме, че отиваме за две седмици или дори за една седмица", коментира Анна Стоева, документалист.

И в куфарите след най-необходимото намират място и за най-ценното. Като тази рисунка, нарисувана от дете в десетки екземпляри. Историята разказва майка му.

"Това е нашата къща. И той рисува, ето ни, татко, мама, къщата, той самият... и сняг вали. И тази рисунка той я рисува пак и пак в продължение на два месеца - все една и съща рисунка. Имам много събрани, едни и същи. После ще се опитваме да ги върнем вкъщи".

В този куфар са историите на три жени, които са групирани по интересни предмети. Тук отстрани има само една свирка.

"Ако сега хукна към бомбоубежището и блокът се срути отгоре ми, задължително трябва да имам със себе си свирка, защото аз ще свиря и спасителите, които ще ни разкопават, ще чуят, че някой свири. Сложих свирката в чантата и ми стана по-леко... Като че ли ако си имам свирка, всичко ще бъде наред."

Лилия още е в България и всеки ден носи свирката в джоба си. А друга жена - лекар в родината си - на границата на България носи професията в куфара си.

"Тя извади лекарските си слушалки и печата - нейния печат на GP от Киев, който и на мен и на нея ѝ беше ясно, че е абсолютно безсмислен в България", разказва Анна Стоева.

Само две от всички жени успяват да се приберат обратно в Украйна. Останалите са временно някъде. С етикет бежанци.

"Когато се говори за вещите, за предмети, за бежанци - много се говореше за скъпи коли по морето, за това какво могат или не могат да си позволят и се говореше за вещите в материално изражение", каза още Стоева.

Куфарите с "Парченца от вкъщи" следващите дни ще бъдат до Халите и в чакалнята на Централна гара в столицата. С едно предизвикателство. В единия от куфарите всеки посетител ще може да напише какво би взел, ако знае, че за неизвестно дълго време ще вижда къщата си само на рисунка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният транспортен министър се срещна с автомобилния бранш, по думите им диалогът е възстановен
Служебният транспортен министър се срещна с автомобилния бранш, по думите им диалогът е възстановен
Световният шампион по вдигане на тежести Карлос Насар е арестуван в Поморие, шофирал пиян и дрогиран
Световният шампион по вдигане на тежести Карлос Насар е арестуван в Поморие, шофирал пиян и дрогиран