НОВИНИ

"Булгаргаз" потвърди, че прекупува руски газ, кабинетът ще работи да стабилизира дружеството (Обзор)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:55, 04.08.2022
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Слушай новината

Газовите доставки продължават да са в епицентъра на политически пестрелки. България прекупува от месец май руски газ, по-скъпо, заради недостиг на количества. Това каза в "Денят започва" на БНТ председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски и така потвърди вчерашните разкрития на шефа на КЕВР Иван Иванов. Не е на сметка и синьото гориво, което взимаме от Азербайджан.

Премиерът Гълъб Донев пък съобщи, че Министерството на енергетиката ще обяви търг за доставка на втечнен газ през следващата седмица. По изчисления на "Булгаргаз" договорените три танкера със синьо гориво от предходното правителство няма да покрият изцяло нуждите на страната до края на годината.

Донев на първото заседание на МС: Ще изготвим план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз"

Вчера правителството описа ситуацията с доставките като критична и създаде кризисен щаб, който да решава проблема. Днес бившият енергиен министър Александър Николов защити действията на кабинета "Петков" и обяви, че новият кабинет плаши обществото.

Страната разполага с достатъчни количества природен газ и за септември. Това поне показват данните на "Булгаргаз". Под въпрос обаче са доставките след това. От Азербайджан към момента страната получава около 1 млрд. куб. метра газ, което стига за покриване на около 30% от необходимите количества. Останалите се компенсират с доставка от търговци, които включително доставят руско гориво.

Снимки: БНТ, БГНЕС

По отношение на цената, все повече България се сблъсква с пазара. На практика ние в момента не получаваме природен газ по дългосрочния си договор с "Газпром", което означава, че купуваме на цени, които се определят от търсенето, а то в момента е голямо заради спрените доставки от Русия. Само за последната година и половина цената е нараснала над пет пъти. Очаква се този тренд да се запази и в бъдеще.

Първата стъпка на служебното правителство ще бъде да стабилизира "Булгаргаз".

"Правителството знае какво прави, няма нужда от външни консултантски услуги. Още утре Министерството на енергетиката, заедно с Министерството на финансите ще изготви план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да бъде дружеството стабилизирано и да обезпечи финансовите доставки", коментира служебният премиер Гълъб Донев.

Бившият енергиен министър от правителството на Кирил Петков Александър Николов коментира идеята за създаване на кризисен щаб.

"И в цялото говорене свикване на щабове, щабчета, ангажирането на различни институции, създаването на напрежение, дали днес не са пропуснали слотовете за първото карго, да не би това да е целенасочено. Какво ще рече търгове за LNG доставки, при положение, че с всички големи вносители сме имали физически срещи и "Булгаргаз" е поискал оферти от тях", попита Николов.

По думите му се създава напрежение в обществото, което може да има само негативен ефект. Според Николов наистина трудно се осигурява природен газ в момента, но това е така заради кризата в Европа.

"В период на тежка криза, геополитическа криза, война, трансформация на сектора и огромен проблем с волатилността на цените, през цялото време не сме си позволили да плашим българското общество. Работихме по начин, който смятахме за максимално ефективен", заяви бившият енергиен министър.

Колко са запълнени газохранилищата в Европа?

До октомври хранилището в Чирен, което гарантира зимния сезон у нас, няма да бъде запълнено изцяло, а само с максимално възможните количества, каза Иван Топчийски, председател на съвета на директорите на "Булгаргаз" пред БНТ.

"Вървим по план, "Булгаргаз" нагнетява количества дори малко над тези по план. Смятам, че в началото на отоплителния сезон ще бъдем близко до 80%", каза Топчийски.

Той коментира, че договорените три танкера втечнен природен газ няма да бъдат достатъчни, за да гарантират цялото потребление у нас. Недостигът ще бъде в рамките на 50% от количествата за бизнеса. Призна също така, че цената на газа от танкери не е много по-ниска от пазарната.

"Не бих казал, че е изгодна, т.е. цената е близка до пазарните цени. Но компаниите, които доставят природен газ, гледат също своя интерес и се опитват да реализират максимални ползи от ситуацията, в която се намират."

България продължава да купува руски газ от месец май досега, като от "Булгаргаз" поискаха да се направи разделение, че не е станало през посредници, а през търговци.

"Това се случва от месец май и се случва и през следващите месеци след прекратяването на доставките от "Газпром". Много е важна наистина правилната терминология и това са търговци на газ. Това е тяхната работа - да купуват газ от Русия или другаде и да продават на пазара", обясни Иван Топчийски.

А "Булгаргаз" продължава разговорите с "Газпром".

"В момента сме в ситуация, в която чакаме техен писмен отговор дали те биха гарантирали, че няма риск за "Булгаргаз". Ако има такъв отговор, бихме продължили напред някаква дискусия, но вероятността това да се случи не е много голяма", каза Топчийски.

По думите му решение може да бъде само договарянето на допълнителни количества от други източници. Той прогнозира, че недостигът на синьо гориво на пазара ще продължи поне две години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонио Конте се прицели в спечелването на Висшата лига и Шампионската лига
Антонио Конте се прицели в спечелването на Висшата лига и Шампионската лига
Константинов подписа с победителя в баскетболната Шампионска лига, но ще трупа опит в Паленсия
Константинов подписа с победителя в баскетболната Шампионска лига, но ще трупа опит в Паленсия