НОВИНИ

Енергийният министър: Ситуацията с доставките на газ е критична

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 03.08.2022
5942
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Създаден е междуведомствен кризисен щаб за енергетиката съобщи на извънреден брифинг в МС служебният министър-председател Гълъб Донев. По думите му той има задача да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, да предложи механизми за контрол и снижение на цените на горивата и електроенергията.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влиза и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, ДАНС, КЕВР, както и представители на работодатели и синдикати.

Контролът по изпълнението на възложените задачи ще осъществява лично Гълъб Донев. Щабът ще работи без прекъсване, включително в почивните дни, уточни служебният премиер.

Вижте повече във видеото от Цветелина Катанска

Служебният министър на енергетиката определи ситуацията с доставките на газ като сериозна.

"За краткото време анализирахме огромно количество информация и за съжаление трябва да кажа, че ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, за да не употребя думата "критична". Противно на очакванията имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, но крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината. Прословутите договорени 7 танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на 3 танкера тази година и опция за доставка на останалите 4 следващата година", каза Росен Христов.

Той уточни още, че не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Служебното правителство трябва да намери начин за закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване, което допълнително ще оскъпи цената на газа до България, каза Христов.

Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по-ниска 4 пъти, за последните няколко дни, включително от вчера, е в пъти по-скъпа за две трети от договорените количества, уточни той.

Четвъртият проблем е сериозна финансова криза в "Булгаргаз" - невъзможност на компанията да се разплати дори с тези договорени количества.

В Министерство на енергетиката са мобилизирани всички ресурси, за да се решат проблемите. Подготвя се търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон. Търсят се начини за рефинансиране на "Булгаргаз" и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ.

Христов се надява от следващата седмица да започнат да излизат с конкретни решения за справяне с проблема.

Гълъб Донев увери гражданите и бизнеса, че ще направят всичко възможно, за да осигурят сигурност на доставките на природен газ и предвидимост на цените, за да могат българите да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон.

"Булгаргаз" е продължил да доставя руски газ, но през посредници, на по-високи цени (ОБЗОР)

"Булгаргаз" е доставял чрез посредници руско синьо гориво на завишени цени, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред БНТ. Той съобщи, че още днес ще поиска спешна среща с министъра на енергетиката за решаване на проблемите с природния газ. Шефът на регулатора предлага три варианта за излизане от кризата.

До 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на газа

Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви решението си за цената на природния газ. Това обяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов на брифинг в сряда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов: Съдебната реформа трябва да върви от основата към върха, а не обратно
Янаки Стоилов: Съдебната реформа трябва да върви от основата към върха, а не обратно
Задържаха за 72 часа дрогирания шофьор след екшъна в КАТ-Пловдив
Задържаха за 72 часа дрогирания шофьор след екшъна в КАТ-Пловдив