НОВИНИ

БСП обвини президентството в реваншизъм, Йотова - опроверга

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:06, 03.08.2022
Чете се за: 04:45 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Отново размяна на реплики между президентската институция и БСП за наследството от предишното управление и задачите пред новото. От ляво обвиниха президентството в реваншизъм, вицепрезидентът отхвърли тези съмнения.

Усилията на служебното правителство трябва да бъдат насочени към решаването на кризите, а не към разчистване на стари сметки. Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на съмненията, че кабинетът на Гълъб Донев ще е реваншистки спрямо БСП.

Йотова за новия кабинет: Предизвикателствата са енергийната криза и коронавирусът

Социалистите не приемат твърденията, че правителството на Кирил Петков оставя държавата в хаос. Обявиха, че новото управление започва работа с чистки и реваншизъм.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела смелост и кураж на служебното правителство, за да се справи с поредицата от кризи в страната.

"Те имат две основни задачи - да върнат стабилността на страната и втората - това е да осигурят, извинявайте за тавтологията, сигурността на българските граждани, от енергийните доставки до ситуацията с ковид", каза Йотова.

Уволнението на заместник генералния директор на НКЖИ Гергана Алексова, член на БСП, от левицата определиха като реваншизъм. Смятат, че срещу БСП се води целенасочена атака.

НКЖИ: Освобождаването на Гергана Алексова е несправяне с поставените задачи

"Държавата не е в някаква нестабилност, за каквато се опитват от президентската институция да внушават на българското общество. Няма да позволим успехите, постиженията на управлението да бъдат неглижирани, да бъдат унищожавани сами и само БСП да бъде използвана, БСП да бъде унижена, БСП да отиде на тези избори с някакво петно. Още повече това да се внушава от президентската институция, за която БСП два поредни избора даде всичко от себе си - тези хора да станат президент и вицепрезидент. Просто това, което най-малко очакваме е най-големите удари да ги получим от президента. Това ни учудва и другото, което ни учудва е, че такива удари нямаше по кабинета на Борисов примерно", каза Георги Свиленски.

БСП: Не очаквахме най-големите удари да ги получим от президента

Йотова отговори на съмненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че служебното правителството ще е реваншистко спрямо БСП.

"Аз не зная какво е визирала госпожа Нинова, ако е визирала тримата министри, които и днес са членове на Националния съвет на БСП, смятам че те са гордост за всяка една партия, чиито членове са те, и госпожа Лечева и Крум Зарков и Явор Гечев - това са хора, които са се доказали експертно, професионално, политически, със свое мнение, със своя позиция. Нещата и решенията, които трябва да бъдат взети в следващите месеци са много по-важни за българските граждани от отколкото всякакъв реваншизъм и спорове, с който и да било политически лидер", каза Йотова.

Дали ще има наказания за служебни министри от БСП, които приеха постовете без да го съгласуват с ръководството на партията, ще реши Националния съвет.

"Който ви внушава, че Корнелия Нинова еднолично или Изпълнителното бюро се събира някъде и отстранява някакви другари, просто прави внушение. Според мен Националният съвет трябва да вземе отношение по това как тези другари ще участват в предизборната кампания. Примерно аз искам да поканя поне двама от министрите, ако съм кандидат, да се включат в моята предизборна кампания като примерно раздават листовки на Георги Свиленски", каза Свиленски.

От БСП призоваха служебният кабинет да проследи какво се случва с машините за гласуване, както и с договорите с фирмите, които трябва да ги обслужват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов случай на замърсяване на морската вода във Варна
Нов случай на замърсяване на морската вода във Варна
ЦСКА подсили нападението си с Дауда Бамба
ЦСКА подсили нападението си с Дауда Бамба