НОВИНИ

60% по-скъпа вода в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 03.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Регионални
Слушай новината

Първите сериозни повишения на цените на водата вече са факт и това предизвика институционални реакции. Община Бургас поиска КЕВР да преразгледа решението си за увеличение на цената на водата с близо 60%. Срещу увеличението остро възразява и националния омбудсман Дияна Ковачева.

От Комисията за енергийно и водно регулиране са решили цената на водата в Бургас да се увеличи до 4,38 лева като досега е била 2,76 лева. Аргументът за повишението, че дружеството трябва да инвестира в инфраструктура. От комисията изтъкват че определената цена е под социално поносимата за града от 5,64 лева.

"Социалната поносимост е редно да бъде погледната в един по-глобален план, в който се увеличават всички цени и цената на парното и цените на тока се увеличават и цените в магазините се увеличават, доходите не растат или не с толкова с колкото се увеличават цените", каза Дияна Ковачева.

По думите на омбудсмана при определянето на цените не се взима под внимание, че част от водните компании не изпълняват поетите си задължения към потребителите.

"Голяма част от дружествата, които претендират за тези високи цени, не са изпълнили 10 - 20 за Бургас и 25 от показателите за качество, имат пълно неизпълнение. Това означава, че връзката между качество и цена се губи изцяло", каза Ковачева.

Срещу решението за увеличение на цената на водата в Бургас се обявиха както кмета, така и Общинския съвет.

"Ясно декларираме, че сме категорично против прогнозната цена на ВиК Бургас и утвърдената от КЕВР пределна цена. Няма общински съветник, който да е против инвестиционните политики на дружеството на територията на Бургас, защото биха повишили качеството на услугите", каза Севдалина Турманова, председател на общинския съвет в Бургас.

В компанията обаче първоначално са заложили финансиране с евросредства и заеми, но в последствие разчитат само на себе си, което е ощетило гражданите, смятат съветниците. Хората също смятат увеличението за нереалистично.

Увеличението на водата е проблем не само за хората, но и за бизнеса.

Няма срок, в който съдът да се произнесе по казуса с водата в Бургас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След посещението на Пелоси: Китай преустанови вноса на редица продукти от Тайван
След посещението на Пелоси: Китай преустанови вноса на редица продукти от Тайван
Излязоха свободните места за четвърто класиране в гимназиите
Излязоха свободните места за четвърто класиране в гимназиите