НОВИНИ

След посещението на Пелоси: Китай преустанови вноса на редица продукти от Тайван

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:39, 03.08.2022
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Приключи посещението в Тайван на Нанси Пелоси - председател на Камарата на представителите в американския Конгрес. Напрежението, което то предизвика между Пекин и Вашингтон обаче, остава.

Защо Пелоси се реши на очакваната, но необявена официално в програмата ѝ стъпка, какви ще бъдат последствията за Вашингтон, Пекин и Тайпе и как реагира международната общност?

По-малко от 24 часа продължи посещението на Нанси Пелоси в Тайван, но предизвика повече от бурни реакции. Тя приветства острова като "едно от най-свободните общества в света".

"Нашата солидарност с вас е по-важна от всякога, тъй като вие защитавате Тайван и свободата си, и по време на двустранната среща обсъдихме ключови възможности за задълбочаване на нашето партньорство, което подкрепя демокрацията и правата на човека", каза Пелоси.

Не искаме нищо в Тайван да се случва насила. Но един от най-големите източници на сила, които съществуват, е демокрацията, каза още Пелоси. Но подчерта, че посещението не зачерква доктрината "Един Китай". Официално Съединените щати не са признали Тайван, който е смятан от Пекин за китайска територия. За властите в Тайпе посещението е знак подкрепа за признаване на легитимността им.

"Благодарни сме за посещението на делегацията при такива сложни обстоятелства и го приемаме като демонстрация на непоколебима подкрепа за народа на Тайван. Присъствието на председателя тук повишава общественото доверие в силата на нашата демокрация като основа на партньорство ни със Съединените щати", каза Цай Ингвен, президент на Тайван.

Последва яростна реакция на Китай, който и преди посещението твърдо и многократно заяви, че то е нежелано.

"Китай многократно даде да се разбере, че твърдо се противопоставя на посещението на Пелоси в Тайван. И това беше направено по всички канали, и на всички нива. Очевидно, Съединените щати и сепаратистките сили в Тайван не чуха. И затова китайските военни прибегнаха до единствения език, който Вашингтон и сепаратистите разбират", каза Хуа Чунин, говорител на МВнР на Китай.

Китай отвърна със санкции за тайванска земеделска продукция, забрана за внос на пясък на острова и привикване на посланика на САЩ в Пекин в китайското външно министерство. Освен това, в шест зони - много близо до територията на Тайпе, започнаха мащабни военни учения по въздух и вода.

Официално "Тайпе" ги осъди и ги оприличи на "въздушна и морска блокада" на острова. В Москва заявиха, че визитата е "чиста провокация" и не бива да се подценява напрежението, което тя създава в региона, но добавиха, че трябва да се внимава и с гръмките дума за "световна война". Международната общност оценява случилото се като предназначено за вътрешнополитическа употреба в Пекин и Вашингтон.

"Китай не пожела да влошава ситуацията и да тласне отношенията си със Съединените щати в още по-дълбока бездна, защото това не е в интерес на Китай, не е в интерес и на американците. Не е в интерес на целия свят", каза Виктор Гао, анализатор към Австралийския национален университет.

Азиатската обиколка на Нанси Пелоси продължава в Южна Корея и Япония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА подсили нападението си с Дауда Бамба
ЦСКА подсили нападението си с Дауда Бамба
60% по-скъпа вода в Бургас
60% по-скъпа вода в Бургас