НОВИНИ

БСП: Не очаквахме най-големите удари да ги получим от президента

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:30, 03.08.2022
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
бсп очаквахме големите удари получим президента
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес сутринта Министерството на транспорта е освободило от Националната компания "Железопътна инфраструктура" Гергана Алексова като заместник генерален директор. Това съобщиха на брифинг пред медиите Борислав Гуцанов и Георги Свиленски от БСП.

"Това е лош сигнал, не искам да употребявам думата реваншизъм. Не би трябвало подобно нещо да се случва в компания с обществен интерес", каза Гуцанов.

"Част от отделите в транспорта излязоха на печалба, включително и БДЖ. Дано това да е инцидентен случай. Основната задача на служебния кабинет са честните избори, а не да се започне с уволнения в първия работен ден. Именно Алексова беше започнала да разглежда сделки, свързани с доставките в НКЖИ и да не се окаже това причината", допълни Гуцанов.

Георги Свиленски допълни:

"Вземам повод от изказването на вицепрезидента, че служебният кабинет единственият му ангажимент е да върне стабилността в държавата, да гарантира енергийните доставки и да осигури справяне с ковид кризите. Държавата не е в някаква нестабилност, за каквато се опитват да внушават от президентската институция на българското общество. Внушенията, че в държавата има хаос, че има нестабилност, че едва ли не служебният кабинет трябва да възстановява справедливост. Ето, виждате първите действия на служебния кабинет - уволнението на зам.-директора. Тези хора започват с чистки и реваншизъм, показно срещу членове на БСП. Няма да допуснем БСП да бъде използвана и унижена и то от президентската институция, за която БСП два поредни избора подкрепи".

Свиленски заяви, че не може да каже дали се предвиждат наказания срещу членовете на Националния съвет, които станаха министри.

"Всеки член на Националния съвет трябва да бъде лидер в тази предизборна кампания. Въпросът е как като членове на МС ще участват така, че БСП да спечели изборите. Как в другото си амплоа те ще осигурят честността, прозрачността на изборите, когато са членове на ръководен орган партия".

Свиленски каза още, че тези уволнения не са случайни и много добре се знае кой представител в коя партия членува.

"Проблемът е когато се правят без аргументи. Когато започваш със заместник-изпълнителен директор на НКЖИ, ще стане ясно, че срещу БСП се води целенасочена кампания. Ще стане ясно на българското общество и на българските социалисти какво какво е отношението на президентската институция срещу тези хора, които работиха да бъдат избрани. Гергана Алексова е гласувала за Румен Радев, за да ѝ кажат сега, че е непотребен кадър", каза Свиленски.

Аргументът дали някой може да бъде изключен от Националния съвет или БСП - е решение на Националния съвет, каза Свиленски. "Ако някой мисли, че Корнелия Нинова или някой се събира някъде и решава - това е внушение. Националният съвет решава. Аз искам поне двама министри да ми се включат в кампанията и да раздават листовки за Георги Свиленски".

Гуцанов допълни, че ще има разговор в Националния съвет.

"Най-малко очаквахме най-големите удари да получим от президента", каза Свиленски. Такива удари нямаше по кабинета на Борисов, че кабинетът е в хаос, че социалната политика е провал. Това ни притеснява. Молбата ни е просто да не се занимава с БСП през следващите два месеца. Хубаво беше вицепрезидента и президента да констатират тези неща за газа, когато внесохме програма в НС, а те връчиха мандата и ни даваха зор да връщаме мандата. Имаше проблеми и с тока, и с газа, но сутринта не са направили нищо за газа, а са уволнили един заместник изпълнителен директор.

За газа Гуцанов допълни: "Нашата позиция е ясна, да се водят преговори с всички доставчици, включително и с "Газпром". През последните 6 месеца имаме ръст на икономиката по европейските статистики. Имаме 2 милиарда повече приходи. За да може това да продължи, ни трябват сигурно доставки на газ. "Газпром" изглежда незаобиколим фактор".

При смяната на властта вчера имаше остра реакция от БСП за новия служебен кабинет. Корнелия Нинова го определи като реваншистки към социалистическата партия.

Остра реакция от БСП за новия служебен кабинет - Корнелия Нинова го определи като реваншистки

Основание за този коментар тя намира в четири кадрови решения на президента. Трима от новите министри са известни като вътрешна опозиция на партийното ръководство на БСП - правосъдният Крум Зарков, Весела Лечева, която поема спорта и младежта и Явор Гечев, който сменя в земеделието близкия до Нинова Иван Иванов.

Корнелия Нинова лично пък трябваше да предаде министерския пост на Никола Стоянов, когото тя уволни като шеф на ВМЗ-Сопот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП и СЕМ ще си сътрудничат в областта на рекламата на хазарт
НАП и СЕМ ще си сътрудничат в областта на рекламата на хазарт
Ерик тен Хаг: Стореното от Роналдо е недопустимо
Ерик тен Хаг: Стореното от Роналдо е недопустимо