НОВИНИ

Остра реакция от БСП за новия служебен кабинет - Корнелия Нинова го определи като реваншистки

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:57, 02.08.2022 (обновена)
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Остра реакция от БСП за новия служебен кабинет. Корнелия Нинова го определи като реваншистки към социалистическата партия. Тя не си спести острия тон по време на официалната церемония по встъпването в длъжност на новия икономически министър и вицепремиер.

Основание за този коментар тя намира в четири кадрови решения на президента. Трима от новите министри са известни като вътрешна опозиция на партийното ръководство на БСП - правосъдният Крум Зарков, Весела Лечева, която поема спорта и младежта и Явор Гечев, който сменя в земеделието близкия до Нинова Иван Иванов.

Корнелия Нинова лично пък трябваше да предаде министерския пост на Никола Стоянов, когото тя уволни като шеф на ВМЗ-Сопот.

Смяната на властта: Министрите предадоха властта по министерства

Вместо с размяна на куртоазни реплики и обещания за приемственост при предаването на властта в икономическото министерство прехвърчаха искри.

"Заглавията, които извеждате, е анти БСП и анти Нинова правителство. Очевидно правителството ще бъде реваншистко към БСП, ще се използва кампанията, за да бъде злепоставяна БСП, да се измислят и представят пред обществото компромати срещу БСП. Както виждате на мен президентът е обърнал специално внимание. Не знам с какво съм заслужила цяло правителство да бъде наречено анти Нинова. Специално внимание имам предвид г-н Стоянов, който е уволнен. Така че аз специално съм удостоена с такава чест - да бъда сменена от човек, когото съм уволнила. Можеше президентът да прояви повече въображение. Например да назначи г-н Михайлов от "Кинтекс", срещу него поне има две дела, а срещу г-н Стоянов само една проверка", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

През ноември миналата година по време на втория кабинет "Янев" Никола Стоянов оглави борда на директорите на ВМЗ-Сопот и беше уволнен от Корнелия Нинова преди малко повече от месец с мотив - лоши финансови резултати. Днес Стоянов беше изненадан от думите на Нинова, че е проверяван.

"Аз не знам, че има проверка срещу мен, така че тепърва ще се запозная с това. Мога да кажа само нещо, което и г-жа Нинова като си говорихме ме посъветва: Аз ще съм безкомпромисен с всичко, което намеря и не е законно, но с всичко, което е законно, което е градено, аз ще го надграждам. В никакъв случай не съм реваншистки настроен", допълни Никола Стоянов, служебен министър на икономиката и индустрията.

Стоянов подчерта, че е експерт, а не политик и държи на закона и правилата. Острият критик на Нинова и претендент за лидерството в БСП Крум Зарков днес не коментира политически теми. Той пое правосъдното министерство от Надежда Йорданова с обещанието да продължи отстояването на законността.

Сред приоритетите, които очерта, е продължаване на работата по законопроектите, свързани с Плана за развитие и устойчивост, създаването на Съвет по криминологични изследвания, както и модернизацията на затворите у нас.

"В този ред на мисли важно е да се каже, че трябва да се деблокира процесът по строежа на нов затвор в България, за да не изгубим средствата, от които можем да се възползваме по линия на Норвежкия механизъм", добави Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.

Друг ярък критик на Корнелия Нинова - Весела Лечева, пое Министерството на младежта и спорта. По време на кабинета "Станишев" Лечева беше начело на същата структура, но тогава като Държавна агенция.

След това в няколко парламента беше депутат от БСП, но миналата година отказа да влезе в листите заради несъгласия с ръководството на "Позитано" 20. Днес Лечева се ограничи в коментари само за новата си позиция и обеща приемственост.

"Знам много добре, че мандатът на служебното правителство е изключително кратък и тук революционни промени не могат да се случат", заяви Весела Лечева, служебен министър на младежта и спорта.

Явор Гечев, който беше заместник-министър на земеделието в двата служебни кабинета на Стефан Янев, но не запази позицията при съпартиеца си Иван Иванов, сега смени близкия до Корнелия Нинова.

Гечев също е част от вътрешнопартийната опозиция на "Позитано" 20. Смяната на местата в управлението Нинова използва за поредна атака срещу президента.

"Както казва мъдрият български народ всяко зло за добро. С действията си за един час президентът свърши нещо, което аз не можах за една година. Отвори очите на българските социалисти, че два пъти употреби БСП, за да стане президент и два пъти ги предаде. Сега поне съм спокойна за партията, че знае за какво става дума", каза още Корнелия Нинова.

Нинова вече заяви, че БСП няма да носи отговорност за служебния кабинет и социалистите, които влизат в него, не са излъчени от лявата партия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диого Жота подписа нов дългосрочен договор с Ливърпул
Диого Жота подписа нов дългосрочен договор с Ливърпул
ЕК подписа договор за още една ваксина срещу COVID-19
ЕК подписа договор за още една ваксина срещу COVID-19