НОВИНИ

Рекордно поскъпване на газа през август поиска "Булгаргаз"

Николай Минков
от Николай Минков
11:38, 02.08.2022
Чете се за: 04:52 мин.
Бизнес
Слушай новината

"Булгаргаз" предложи увеличение с 60% повече спрямо цената за юли на природния газ и предлага през август тя да бъде 297,89 лв. за мегаватчас. Това стана ясно от съобщение на сайта на дружеството.

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 60% през август

Причина за увеличение са високите цени, по които държавното дружество купува синьо гориво. Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара коментира в "Денят започва", че увеличението всъщност е още по-голямо, а това може да се окаже фатално за много бизнеси, ако не бъде изпълнено обещанието за компенсации от държавата.

Драстичен скок на природния газа на европейските борси до 250 евро на мегават час доведе до промяна в исканото увеличение на синьото гориво от "Булгаргаз" през август. Първоначално националният доставчик внесе преди седмица в КЕВР прогнозно поскъпване от 54 на сто или 287 лв. за мегават час, но заради международните котировки дружеството коригира искането си до рекордните за страната 60% или 297 лв.

Работодателските организации предупредиха, че поисканото ново поскъпване ще бъде непосилно за бизнеса.

"От гледна точка на бизнеса ще засегнат част от структурата на икономката, т.е. цели отделни подотрасли. Например - при торовите заводи газта е основа суровина. "Неохим" в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на земеделските цени и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ", каза Ножаров.

От бизнеса предупредиха, че ще пострадат и косвени индустрии.

"Строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки", каза Ножаров.

Работодателите поискаха незабавна държавна подкрепа. "Прогнозата на бизнеса са за сериозни съкращения", каза Ножаров.

Ножаров, БСК: Бизнесът не подкрепя "Газпром", но няма други алтернативи

"Спрямо референтната цена от април, която бизнесът приема и искаше допълнително подпомагане от страна на държавата, която беше 142 лв., всъщност увеличението, предлагано от "Булгаргаз" е 100%. Т.е. това са 298 лв., като представете си какво означава това за бизнеса и на следващо място не е ясно каква ще е цената за септември", каза Ножаров.

Според енергийни експерти се водят тайни преговори с "Газпром" за възстановяване на доставките.

"Полезният ход за България е възстановяване на преките доставки на природен газ от "Газпром" от страна на "Булгаргаз" в рамките на договора, който имаме. Въпросът е, че тези преговори са започнали много отдавна. "Булгаргаз" е предложил анекс към договора, който се крие от обществото, но в него са посочени нашите изисквания. Въпросът е, че така не се прави", каза Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен форум.

Според Хиновски, умишлено не разработваме собствените си газови източници и не се използва потенциалът на Турция като доставчик.

"България трябва да започне незабавно процедура за отдаване на концесия на собствените резерви на природен газ. Те са в т.нар. Етрополска свита и са доказани от американски проучвания 2010 - 2011 г. Има официален доклад. Има заявление за геоложко откритие, което за мен е по ясни причини беше стопирано. Голямата резерва за българската диверсификация е газ от турските газови терминали. Това се подценява. Дълго време не се работи и никога не се е работило в тази посока", каза Хиновски.

Днес на закрито заседание КЕВР ще разгледа доклада на "Булгаргаз", след което председателят на КЕВР Иван Иванов трябва да насрочи в рамките на седмицата открито заседание, на което да бъде обсъдено поисканото поскъпване, преди да бъде взето окончателното решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англичаните ще се опитат да задържат треньора на женския отбор по футбол
Англичаните ще се опитат да задържат треньора на женския отбор по футбол
Нанси Пелоси пристигна в Малайзия
Нанси Пелоси пристигна в Малайзия