НОВИНИ

Николай Денков: Осигурих максимална приемственост

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 02.08.2022
Чете се за: 03:57 мин.
Образование
Слушай новината

За времето, което имахме, няма причина да не съм доволен, заяви в предаването "Денят започва" вече бившият министър на образованието Николай Денков.

Успяхме няколко важни дейности да свършим – деполитизацията, промяната в закона, която приехме. Тя забранява напълно партийна, политическа дейност в училищната система. Един проблем, който беше ясно идентифициран през последните години и намери своето решение. Той беше съчетан с приемането на първата по рода си наредба за нов начин за избор на директори на училища. В момента текат конкурсите. Ще ги проведе новият министър така, както се правят държавните изпити. В един и същи ден, за цялата система – тест, който се генерира сутринта. След което публично представяне на стратегиите за развитие на училището. Това е съвсем нов подход за търсене на директори в тази важна сфера.

През февруари стартира работа обща електронна платформа, в която имаме информация за всички ученици и учители с техните бележки. Пълен обмен на документите по електронен път. Това е съвременна платформа, която практически изхвърли хартията от необходимите атрибути, с която боравят учителите и директорите. Имайки тази информация на едно място, много бързо може да се правят най-различни срезове, за да се разбере какво е състоянието на системата.

Според Денков прегледът на учебните програми, промяната в подхода за оценка на учебниците трябва да бъдат продължени от следващия министър.

Обясни, че в министерството е заварил чувствителни теми, които никой не иска да поставя на обсъждане в публичното пространство. Една от тях е графикът на учебните години.

По неговите думи „нашите деца учат месеци по-малко, близо една календарна година се събира заради това, че е по-къса учебната година от 1-ви до 6-и клас и е по-дълга лятната ваканция. Колкото и да спорят различни хора, това е факт“.

И темата как да се разпредели по-добре учебното време, как да се поставят по-добре ваканциите, за да си почиват учениците и учителите след всеки тежък етап, е била скрита за обсъждане.

Ние я поставихме на масата. Има доста хора, които я подкрепят. Има съпротива. Тя идва най-вече от учителите и синдикатите. Трябва да се намерят компенсаторни механизми, за да бъдат спокойни, че никой няма да ги ощети. Но ако имаме една година по-малко учене от нашите деца, това е проблем, сравнено с подготовката на другите ученици по света и Европа. Това не трябва да заменя прегледа на учебните програми и промяната в учебниците. Тези две теми трябва да се допълват, а не да се противопоставят, обясни Денков.

Осигурих максимална приемственост. Няма дейност от страна на предишното ръководство, която да не съм продължил, каза още Николай Денков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор с отнета заради алкохол книжка предизвика катастрофа в Пловдив
Шофьор с отнета заради алкохол книжка предизвика катастрофа в Пловдив
Боряна Димитрова: Създаването често на служебни кабинети дава възможност на президента все повече да влияе в политиката
Боряна Димитрова: Създаването често на служебни кабинети дава възможност на президента все повече да влияе в политиката