НОВИНИ

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит при атака с дрон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:43, 02.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция. Това каза в специално изявление президентът Джо Байдън.

Присъствието на ал Зауахири в Афганистан е грубо нарушение на ангажиментите, поети от талибаните, твърдят във Вашингтон.

"Стъпка към един по-сигурен свят" - така могат да се обобщят реакциите на международната общност на новината за смъртта на лидера на Ал Кайда.

"В събота, по моя заповед, Съединените американски щати извършиха въздушна атака в Кабул, Афганистан, при която беше убит емирът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири. Справедливостта възтържествува и този терористичен лидер вече го няма. Няма значение колко време е минало, няма значение къде се криете, ако сте заплаха за нашите хора, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", каза Джо Байдън.

Със специално обръщение президентът Джо Байдън информира американците за смъртта на Айман ал Зауахири.

В кабулско предградие се е намирала къщата, в която се е укривал лидерът на "Ал Кайда".

Спецакцията, подготвена от ЦРУ, е извършена в нощта на събота срещу неделя, с безпилотен самолет. 71-годишният египтянин Айман ал Зауахири е бил на балкона на дома си, когато от дрон са изстреляни две ракети. В къщата е имало и други членове на семейството на ал Зауахири, Вашингтон твърди, че те са невредими.

Зауахири пое ръководния пост в Ал Кайда след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г. Смята се, че двамата са планирали атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г., при които загинаха близо 3 хиляди души.

Зауахири беше един от най-издирваните от американските власти терористи и за него имаше обявена награда от 25 милиона долара. Атаката срещу него е извършена без никакво американско военно присъствие на терен, уточнява американски представител.

Това е доказателство, че САЩ са способни да идентифицират и да локализират дори най-търсените терористи в света и да вземат мерки за тяхното елиминиране.

Според държавния секретар на САЩ - Антъни Блинкен, присъствието на Айман Ал Зауахири в Афганистан е грубо нарушение на споразумението от Доха, подписано от талибаните през 2020 година. В него те се ангажират да не позволят на терористи да използват територията на Афганистан, за да заплашват сигурността на други страни.

"Те предадоха и афганистанския народ, и изявеното от самите тях желание за признаване от международната общност и нормализация на отношенията с нея", подчертава държавният секретар на САЩ.

Говорител на талибаните потвърди, че атаката е била осъществена. В изявление той я определи като нарушение на "международните принципи".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски: Украинският износ на зърно започна, но е рано за прогнози
Зеленски: Украинският износ на зърно започна, но е рано за прогнози
Слънчево и по-малко ветровито днес
Слънчево и по-малко ветровито днес