НОВИНИ

В двата града с най-висока заболевамеост: Как варненци и софиянци приемат връщането на маските?

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 01.08.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Варна е първият град в България, в който от днес маски се носят на всички закрити обществени места. Освен в морската столица и в цялата Варненска област влязоха в сила временните мерки срещу разпространението на COVID-19.

През последните две седмици областният град води по заболеваемост в страната, като дори изпревари София. Засега няма повишен прием в болниците, а туристите се карантинират в хотелите със съдействието на туроператорите.

В първите дни след влизането в сила на заповедта няма да се извършват масови проверки за носенето на маски във Варна. След това контролиращите органи ще налагат глоби. Има и изключения за носенето на маски.

"Тези изключения са за всички клиенти и персонал на ресторанти, барове, дискотеки и всякакъв друг вид заведения, които са за обществено ползване. Също изключения са предвидени за деца до 6 години и спортуващите на закрито по време на упражняване на физическата им дейност", коментира Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ - Варна.

Проверка на БНТ в ДКЦ "Чайка" показа, че пациенти без маски няма. В автобусите от градския транспорт не всички пътниците са със маски. Обясняват, че не знаели за новите мерки.

В градския транспорт в столицата ситуацията е същата - правилата за задължително носене на маски важат за всички, но оказва се, всеки сам решава дали да им се подчини. В метрото напомняне има през няколко минути. Въпреки това нарушители на заповедта на здравната инспекция не липсват. Подобна е ситуацията и в автобусите на градския транспорт.

"Апел към гражданите да поставят своята маска на лице при качване в превозното средство и да я свалят след това, а не когато видят, че на спирката има проверка и тогава да я слагат", призова Атанас Манов, зам.-ръководител "Контрол по спазване правилата за пътуване" към ЦГМ - София.

За миналата седмица в София са наложени 37 предупредителни протокола. Проверени са над 750 превозни средства, посочват още от ЦГМ.

Репортери: Татяна Кисьова, Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков към феновете на ЦСКА: Нека направим празник за нашите деца и да подкрепим отбора (Видео)
Стоичков към феновете на ЦСКА: Нека направим празник за нашите деца и да подкрепим отбора (Видео)
Последно заседание на кабинета "Петков" - какво свърши 99-ото правителство на България?
Последно заседание на кабинета "Петков" - какво свърши 99-ото правителство на България?