НОВИНИ

Проверка на БНТ: Носят ли се маските във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 01.08.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

4 нови области въвеждат противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 от днес. Това са Варна, Плевен, Шумен и Търговище.

Във Варна става задължително носенето на маска на закрити места. Причината за въвеждането на ограниченията е увеличаването на броя на заразените с вируса.

Новите мерки срещу разпространението на ковид включват носенето на маски в закрити помещения, като търговски обекти, в градския и междуградския транспорт, на автогари, жп гари, летища, кина, театри и други обекти.

Варна и областта от средата на месец юли преминаха във втори етап и продължават да се увеличават случаите на заразените с инфекцията.

За момента заповедта ще важи до 31 август. Здравните власти уточниха, че в първите дни след влизането в сила на заповедта няма да се извършват масови проверки за носенето на маски.

След това контролиращите органи ще налагат глоби. Има и изключения за носенето на маски.

"Тези изключения са за всички клиенти и персонал на ресторанти, барове, дискотеки и всякакъв друг вид заведения, които са за обществено ползване. Също изключения са предвидени за деца до 6 години и спортуващите на закрито по време на упражняване на физическата им дейност", заяви Цеца Янкова, главен секретар на Регионална здравна инспекция-Варна.

Проверка на БНТ показа, че в автобусите от градския транспорт не всички пътници носят маски. Хората все още не са достатъчно информирани за новите мерки.

Според здравните власти във Варна заболяването протича по-леко при тази вълна на ковид и засега няма натиск върху болниците.

Вижте още в прякото включване на Петър Дойкински.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е причината за пожара в складовете за боеприпаси край Карнобат - отцепен ли е районът?
Каква е причината за пожара в складовете за боеприпаси край Карнобат - отцепен ли е районът?
Кристиано Роналдо: Радвам се, че се завърнах
Кристиано Роналдо: Радвам се, че се завърнах