НОВИНИ

По-високи учителски заплати и неосъществена реформа за учебното време, отчете Денков

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:21, 01.08.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

961 милиона лева повече за образование и наука през последните седем месеца. Това отчете днес просветният министър в оставка Николай Денков.

Спазено е и обещанието за средна учителска заплата с 25% по-висока от средната за страната, от септември най-ниската учителска заплата ще бъде 1486 лева.

Министърът каза още, че директорите на училища вече ще се избират по нов начин, така че да бъде избегнат субективизмът и политическата им ориентация.

Николай Денков добави, че не е успял да удължи учебната година, каквито бяха намеренията му, но се надява дебатът да продължи, тъй като за цялото си образование българските деца учат цяла година по-малко от учениците в Европа.

Допълни, че се надява да не спре прегледът на учебните програми, който започна, както и пренаписването на учебниците.

Николай Денков отчете и проведени 109 изпита - матури и национално външно оценяване. Образователният министър обяви, че няма да участва в служебен кабинет.

"Аз няма да остана в служебен кабинет и това е решение, което аз съм взел преди месеци. Тъй като, влизайки в ръководството на една партия, автоматично човек излиза от възможността да влиза в служебни кабинети. Аз ще посветя следващите месеци на това да убеждавам обществото, че има нужда от стабилно правителство, което иска да направи необходимите промени в областта на правосъдието, борбата с корупцията", заяви Николай Денков, министър на образованието и науката в оставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Фурнаджиев посети националите по биатлон на Белмекен
Атанас Фурнаджиев посети националите по биатлон на Белмекен
Бойко Борисов: ГЕРБ ще работи по 6 точки
Бойко Борисов: ГЕРБ ще работи по 6 точки