НОВИНИ

Има ли недостиг на спасители по плажовете в страната?

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 01.08.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Задълбочава се проблемът с недостига на спасители по плажовете в страната. Липсата на достатъчно кадри е едно от най-честите и груби нарушения, които инспекторите от Комисията по водноспасителна дейност в Пазарджик констатират при редовните си проверки този сезон.

Статистиката е тревожна. Всяка година у нас при водни инциденти загиват средно около 120 души. Голяма част от тях са младежи на възраст под 17 години. В същото време броят на спасителите продължава да намалява.

И тази година един от основните проблеми в басейните в страната е липсата на спасители. А причината за тяхната липса била комплексна.

Все повече спасители избират да работят в чужбина. Там те получават двойно по-високо заплащане и по-добри условия на труд, казват от бранша.

"Ако тук заплатата е 1000 - 1500 лева, там вече ще е в евро или в други знаци, това е спасението и второто е, че един спасител е обучен да оказва всичко това, което е необходимо да спасява живот, но бизнесът си е бизнес", заяви Живко Дишков, директор на БЧК-Пазарджик.

Въпреки ниското възнаграждение млади попълнения в редиците на спасителите у нас все още има. За Иван Кавръков спасяването на човешки живот е мисия.

"Тренирах 4 години плуване. Беше ми като хоби. След това реших да се ориентирам в тази посока, като това ми беше най-добрата алтернатива", допълни Иван Кавърков, спасител.

Според Иван често посетителите на плажове и басейни не се отнасят сериозно и отговорно към собствената си безопасност.

"В България хората не следват точно заръките на спасителите, а те са най-важни, когато използват даден басейн", каза още Иван Кавърков.

Водният травматизъм е на второ място след този по пътищата. Затова масираните проверки в Пазарджишка област ще продължат през целия сезон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова бележи прогрес в ранглистата при жените
Виктория Томова бележи прогрес в ранглистата при жените
След двугодишно прекъсване отново започна идентифицирането на фламинго в Испания
След двугодишно прекъсване отново започна идентифицирането на фламинго в Испания