НОВИНИ

9 катастрофи с един загинал от сутринта на магистрала "Тракия" в района на Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 01.08.2022 (обновена)
5248
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пътни ремонти и поредица катастрофи, една от които с жертва, затрудниха сериозно трафика по автомагистрала "Тракия" днес. Само до обед, в района на Пловдив станаха 9 произшествия, заради които се образуваха километрични опашки.

Липса на дистанция и несъобразена скорост - това, според полицията, са основните причини за катастрофите край Пловдив, които станаха на 19-километров участък от автомагистралата в посока Бургас.

"Тук се касае за един и същи механизъм. Става леко ПТП, вследствие на това ПТП, за кратко време става колона от забавящи скоростта си автомобили и някои граждани, обикновено поради отвличане на вниманието или движение с несъобразена скорост, не успяват да спрат навреме, да овладеят автомобила. Така настъпват голяма част от ПТП-тата - включително и тези тази сутрин", обясни гл. инспектор Йордан Милушев - сектор Пътна полиция към ОД на МВР-Пловдив.

Един от инцидентите обаче е с фатален край за 27 годишен пътник. Други двама са пострадали, след като колата им се е ударила в друг автомобил и се е обърнала по таван.

"Автомагистралата е много специфичен път. Тя иска концентрация през цялото време. Иска непрекъснато да се следи пътната обстановка отпред, отзад, встрани. Голяма част от водачите правят пропуск, който понякога за съжаление води до трагични последици като в конкретния случай", посочи гл. инспектор Милушев.

Заради поредицата катастрофи край Пловдив, движението към морето беше силно затруднено до обяд.

Огромни задръствания по автомагистралата днес имаше и в посока София. Причината - ремонти на пътното платно. От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха за БНТ, че ремонтът от 156-ти до 106-ти км на АМ "Тракия", посока София, не търпи отлагане, за да се осигури безопасното преминаване по отсечката.

Въведена е временна организация на движението. Трафикът се осъществява в едната лента и следобяд колоната от автомобили достигна 5 километра.

"Натоварено е, не би трябвало да асфалтират лятото магистралата. Стават тежки задръствания и впоследствие тежки катастрофи", коментира шофьорът Янко Янков.

Според Агенция "Пътна инфраструктура" ремонтът трябва да приключи до края на август.

Вижте още в прякото включване на Галена Паскова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фернандо Алонсо ще се присъедини към Астън Мартин през 2023 година
Фернандо Алонсо ще се присъедини към Астън Мартин през 2023 година
Милен Стоянов и Стефан Въртигов триумфираха с Купата на Бургас по плажен волейбол
Милен Стоянов и Стефан Въртигов триумфираха с Купата на Бургас по плажен волейбол