НОВИНИ

Политолог: Президентът е предпазлив и умерен при избора на новото служебно правителство

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 01.08.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Политика
Слушай новината

Предпазливост и умереност вижда в избора на личности в новото служебно правителство политологът проф. Антоний Тодоров. По думите му президентът е по-въздържан.

"Не виждам съществени отстъпки, от това, което видяхме в предишните служебни правителства. Президентът е в не много лека ситуация, защото от една страна тези избори бяха предизвикани от конфликт в управляващата досега коалиция, на която президентът разчиташе преди това. Дори и предишните служебни правителства показваха, че той симпатизира на усилията на коалицията, която искаше да постави край на модела ГЕРБ. Сега не виждаме отстъпление от такава позиция. Разликата е малка. Не виждаме ярки личности, които да свързваме непременно с остра опозиция към доскорошното управление на ГЕРБ", каза Тодоров в "Още от деня".

Политологът смята, че Радев е обмислил внимателно политическия баланс.

Отбелязва обаче, че фигурите от БСП, които ще влязат в служебния кабинет, са хора, които станаха известни с критичната си позиция спрямо Корнелия Нинова.

"В едно от последните си изказвания Нинова обвини президента, че е един от факторите за падането на правителството на четворната коалиция. Самият Радев също на няколко пъти влезе с остри изказвания срещу правителството. Това го отчитам като политическа грешка от негова страна", каза Тодоров.

По думите му несъмнено ще е по-трудно на това служебно правителство, отколкото на служебните правителства миналата година заради геополитическата ситуация.

"Ще му бъде трудно да управлява един куп кризи, които редовното правителство се справяше донякъде, кризи, наследени от преди. Ковид епидемията започва отново да се разраства, да се пълнят болниците и да се взимат непопулярни решения. Войната в Украйна продължава, руският газ е спрян изцяло", каза политологът.

Тодоров не очаква рязка промяна от последните 7 месеца в сферата на енергетиката. Категоричен е, че няма да започнат отново преговори с "Газпром".

Не очаква България да промени геополитическата си ориентация и поради избора на министър на външните работи.

"Внушаването, че е възможна такава със служебното правителство, е част от едни опорни точки, които се опитват да прокарат тезата за това, че е нужно в България да има едно ясно изразено евроатлантическо правителство", каза Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гигантско швейцарско знаме в Алпите по повод националния празник на страната
Гигантско швейцарско знаме в Алпите по повод националния празник на страната
Борисов: ГЕРБ ще работи по шест точки
Борисов: ГЕРБ ще работи по шест точки