НОВИНИ

Постъпваме в болница само с електронно направление от днес

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:20, 01.08.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Здраве
Слушай новината

От днес направлението за хоспитализация вече се издава единствено по електронен път. Дигитален става целият процес от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата. Всички медицински документи ще бъдат част от пациентското досие.

Най-малко 15 минути отнемаше досега процедурата по прием в болница. С електронното направление за обработката на документите ще са нужни секунди. Вече в реално време ще се знае кога един пациент е постъпил и е изписан от едно лечебно заведение, ще са видими лабораторните изследвания, направените консултации и промените в епикризите. Всичко това според здравните власти ще подобри контрола върху фиктивните хоспитализации.

В УМБАЛ "Лозенец" днес са обработили около 15 такива направления, като едно отнема десетина секунди.

Соня Христова носи само личната си карта в болницата. Това вече е напълно достатъчно.

"Само с лична карта да, което е голямо улеснение и не се разнасят купища бумаги, няма човек да се притеснява, че нещо някъде е забравил, че нещо не е взел", казва тя.

От сутринта софтуеърният експерт Николай Ниновски е отговорил на десетки обаждания от различни болници.

"Как трябва да се изтегли електронното направление, нужен ли е електронен подпис за изтеглянето, нужен ли е подпис за обработка на направлението и какво следва след приема на пациента. Главният проблем беше, че докторите не си носеха подписите", казва той.

"Докато свикнем и ние и колегите, ще има един луфт месец-два докато свикнем с организацията. Но това ще доведе до едно улеснение", каза Ирена Махлелиева - началник отдел "Прием на пациенти, мед. статистика и пациентски поток", УМБАЛ "Лозенец".

Посещението при личния лекар обаче остава задължително за издаване на направлението, смята д-р Сотиров. То не се издава дистанционно, издава се след преглед.

За да бъде наистина електронно здравеопазването, според Сдружението на общопрактикуващите лекари трябва да отпадне изискването за разпечатване и подписване на амбулаторните листове.

До няколко месеца ще заработи и мобилно приложение за достъп до здравното ни досие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 отбора ще се борят за титлата в Националната баскетболна лига през новия сезон
11 отбора ще се борят за титлата в Националната баскетболна лига през новия сезон
МВР отчита ръст на разкриваемостта на престъпления през мандата на Бойко Рашков
МВР отчита ръст на разкриваемостта на престъпления през мандата на Бойко Рашков