НОВИНИ

Гебрев пред БНТ: Боеприпасите в складовете са за наши африкански клиенти

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:01, 01.08.2022
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Вече са изяснени какви са щетите след пожара в складове за боеприпаси край Карнобат, съобщи за "По света и у нас" собственикът Емилиян Гебрев. Районът е облетян с дронове и е изчислено на каква стойност са загубите, обясни той, но не коментира в конкретика мащабът на щетите.

Гебрев обясни, че преди взрива се е задействала аларма, която се активира при нарушение на периметъра около складовете. Ето какво каза още той:

Има ли развитие и повече информация ден след взрива?

- За съжаление, няма каквато и да било информация повече, защото това е съвсем нормално. Трябва да се изчакат 24 часа. Изчакани са. Сега трябва да се изчакат евентуално 48 часа. Те в момента текат. 72 часа - това са часове от гледна точка на мерки за сигурност, никой да не влиза в района с цел предотвратяване на жертви или други неща.

Това затруднява ли Ви да изчислите какви са щетите в детайли?

- Общо взето нещата са абсолютно ясни, защото облетяно е всичко с дронове. Знае се и ние знаем до бройка и до цент, до стотинка вътре какво е имало и какво се е случило.

В такъв случай какви са щетите?

- Не са важни материалните щети. Най-страшното нещо, най-важното нещо бяха човешките жертви. Няма човешки жертви. Другото, което е страшното е, че имаме оголена сигурност - неща в нашата страна, които са ненормални. Такова нещо не може да има, но нека оставим това нещо на разследващите.

Свързаха ли се с Вас вече от прокуратурата за повече информация?

- Не, с мен от прокуратурата не са се свързали и директно с мен няма как да се свържат, защото съм твърде настрани от всичко това нещо. Има си директори, изпълнителни директори, отговорни лица, началници охрани, охрани, които отговарят за всичкото това нещо и те са хората, които могат да дадат най-достоверна и точна информация. Но доколкото ми е известно от това, което са докладвали на мен, стартират някакви плахи действия, които по всяка вероятност ще бъдат поради това, че то се случи в неделя, а днес е първият работен ден. Може би след няколко часа ще стартират по-активно. Да се надяваме, аз много очаквам това нещо да стане.

Може ли вече да се говори за евентуална умисъл? Има ли някой интерес от това, което се случи?

- Дали има интерес от това, което се случи, отговор на този въпрос трябва да дават хората, при които се засича страшно много информация и те са хората, които трябва да дадат този отговор.

Вчера казахте, че първо се е задействала аларма. Тази аларма какъв тип е била?

- Това е аларма, която общо взето няма нищо общо с домашната аларма. Това е аларма, която охранява големи периметри от земя най-напред - площ се охранява. След това се охраняват самите сгради, които са стоманенобетонни с метални врати и това се е задействала. Тя се задейства обикновено, когато има нарушение на периметъра. Явно е имало нарушение на периметъра. Поради тази причина тя се е и задействала. Тръгнали са охранителите към мястото на нарушението, но слава богу, че не са стигнали навреме там. Взривът е станал преди това, защото иначе нямаше да ги има и тях и това е най-добрата информация, която има за момента - че хората са живи.

Т.е. под нарушение на периметъра можем ли да допуснем, че външен човек се е опитвал да проникне?

- Няма как периметърът да бъде нарушен от вътрешен човек. Ако се нарушава от вътрешен човек, периметърът в дежурната стая се взимат съответните мерки и алармата в този момент се настройва по друг начин. А това е, когато външни лица така да кажем, нежелани, по заблуда или целенасочени искат да влязат в дадения охраняем район, алармата е тази, която да предизвика охранителите, които да си свършат своята работа и да предотвратят каквото могат. Човекът е тръгнал да го прави, но складът се е взривил.

През 2011 година също имаше взрив във Ваш склад. Тогава разкри ли се какви са причините за него?

- Да, вече 11 години от тогава в публичното пространство като цяло нищо не е обявено. И то са минали 11 години. Най-интересното беше, че се прекратиха всякакви действия, след като бяха открити съответните саботажни устройства. Вие сами си правете изводите за какво става въпрос.

Допускате ли вероятността да има връзка между двата случая?

- Не съм човекът, който трябва да каже. Има анализатори, има специализирани служби. Това им е работа. Те знаят обстановката каква е, знаят потоците от чужди служби и агенти на територията на страната и те са хората, които могат да отговорят. Питайте ме нещо за производството и ще Ви отговоря от "А" до "Я", но за такива неща... Разбирате ли? Влизаме в периметъра на други хора, други служби, други институции.

Какво е трябвало да се случи с боеприпасите, съхранявани в склада?

- Това са боеприпаси, произведени за наши африкански клиенти, които по една или друга причина не са имали достатъчно средства да дофинансират проекта и те са останали от недовършени и неосъществени договори при нас. Това е. А те са боеприпаси, които са за стари системи, които общо взето в европейски страни и други страни не са на въоръжение и не могат да бъдат използвани.

Вижте още за взривовете в складовете за боеприпаси във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свилен Нейков: От септември трябва да имаме състав, който да се готви за Париж 2024
Свилен Нейков: От септември трябва да имаме състав, който да се готви за Париж 2024
Очакват ни от 13 до 40 градуса през август
Очакват ни от 13 до 40 градуса през август