НОВИНИ

Взривове в склад за боеприпаси на Емилиян Гебрев в Карнобат (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 31.07.2022 (обновена)
6777
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Два взрива избухнаха рано тази сутрин след пожар в складова база за боеприпаси в Карнобат. Няма пострадали при експлозиите. Складовата база е на фирмата на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев.

Емилиян Гебрев пред БНТ за взривовете: Разследващите да кажат имало ли е умисъл или не

От полицията съобщиха, че около 3.30 ч. тази сутрин е получено съобщение за пожар в местността “Чобан дере” край Карнобат. Към мястото на инцидента се отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи на частни складове за съхранение на боеприпаси, разположени в местността, които заявили, че са се изтеглили на безопасно място заради пожара.

Вижте и още в прякото включване на Давид Сукнаров

Междувременно от склада започнали да се чуват гърмежи, последният от които бил около 5.00 ч. тази сутрин. Сградата е обезопасена със стабилна ограда и е отдалечена на достатъчно разстояние от другите три склада.

Районът своевременно е отцепен от полицейски служители на РУ-Карнобат, които констатирали, че от пожара няма пострадали хора и не са засегнати други постройки.

Към момента на място има един противопожарен екип от Пожарната служба в Карнобат и един предислоциран автомобил с дрон за оглед на РДПБЗН-Ямбол.

Оглед на местопроизшествието ще се извърши след цялостно затихване на пожара, както и след изтичане на срок от 72 часа от последния гърмеж, чут около 5.00 ч. днес.

Това не е първият инцидент в оръжейни складове, собственост на фирмата на Емилиян Гебрев.

Миналата година от прокуратурата обявиха, че шестима руски граждани са заподозрени за взривове в заводи и складове като подозират и връзка с отравянето на Емилиян Гебрев. От държавното обвинение тогава съобщиха, че след анализ на случаи на експлозии в складове за боеприпаси е установено сходство в 4 от тях като общото е, че продукцията е собственост на фирма ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била предвидена за износ в бивши съветски републики и Украйна.

Прокуратурата подозира връзка между взривовете в складове у нас и отравянето на Гебрев

Тогава от ЕМКО излязоха с позиция, че някои от твърденията на прокуратурата са неверни и заблуждаващи и попитаха "не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?"

ЕМКО: Последните твърдения на прокуратурата са неверни и заблуждаващи

През 2014 г. взривове избухнаха и в складове на Гебрев във Врбетице, Чехия. В статия на вестник "Ню Йорк Таймс" от април 2021 се твърди, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е признал, че сред взривените през 2014 г. в Чехия негови боеприпаси, е имало и оръдия, предназначени за Украйна.

Нови разкрития: Има ли връзка между взривовете в Чехия и отравянето на Гебрев

Прокуратурата разследва и опит за отравяне на бизнесмена от 2015 година, за което са заподозрени трима руски граждани.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море се наложи над Черноморец Балчик в контрола
Черно море се наложи над Черноморец Балчик в контрола
Стойчо Кацаров: Не се налагат извънредни мерки срещу COVID-19
Стойчо Кацаров: Не се налагат извънредни мерки срещу COVID-19