НОВИНИ

Александър Николов: Газ има, трябва разходите да се направят социално поносими

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
10:34, 31.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Природен газ има наличен, увери в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Сега трябва да се вземат такива решения, които да направят разходите за него социално поносими. Той допълни, че следващото правителство ще вземе окончателно решение какво ще се случи с договорените 7 танкера със синьо гориво.

Има много варианти за действие за 7-те договорени танкера със синьо гориво. Това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества, обяви министър Николов. Договорът е с американска фирма.

"Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение - през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството", допълни той.

Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а политически инструмент, каза енергийният министър като коментар на думите на руския посланик, че доставките на газ могат да веднага да бъдат възстановени.

Митрофанова: Русия е готова да възстанови доставките на газ за България

"Последното предложение относно съществуващия и все още активен договор между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" е от страна на "Булгаргаз" към "Газпромекспорт". Няма нещо, което "Булгаргаз" да можеше да направи допълнително", обясни той.

Според министъра за момента Европа не може да се справи без "Газпромекспорт". Диверсификацията на доставките, обаче, е важна за България в дългосрочен план, въпреки че при действащия сега договор страната има относително добър баланс и дори цените може да паднат малко.

"Разполагайки с един договор и с цялата яснота, че този договор са търговско-правни отношения, но говорим за ресурс, който е чисто политически инструмент по време на война. Нека някой гарантира как ще се държи отсрещната страна спрямо България или спрямо Европа. Примерите от "Северен поток 1" мисля, че са ясни", посочи Николов.

Ако войната в Украйна приключи, има огромен шанс цените на доставките на газ за Европа от "Газпромекспорт" да паднат, смята министърът.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финалът в Умаг изкачва Алкарас до №4 в световната ранглиста
Финалът в Умаг изкачва Алкарас до №4 в световната ранглиста
Успех за Барселона в последната контрола в САЩ
Успех за Барселона в последната контрола в САЩ