НОВИНИ

Търсят се средства за детски център за бежанци в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 31.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Всеки ден по няколко украински семейства търсят подслон във временния център за бежанци в бившата белодробна болница в Пловдив. Административните проблеми на родителите обаче продължават. Те обикалят институциите, за да легализират престоя си в България, да търсят работа, или да намерят място в училище за децата си.

Ирина бяга от войната в Украйна с трите си дъщери. Преди дни намира убежище във временния център за бежанци. Вече търси всякаква работа, тъй като езиковата бариера ѝ пречи да бъде банков служител, каквато е била професията ѝ в Украйна.

"На първо място днес само оформяхме документите за закрила и после вече ще трябва да се решава въпросът за детските градини и училищата. Ако имаше тук някакъв център, където да се оставят децата за кратко, щеше да е чудесно", казва тя.

Помощ на новопристигналите предлагат и психолози, също бежанци от Украйна.

"Първата ни задача е да ги приведем в нормално психологическо състояние след преживяването на бойните действия и втората ни задача е социализацията им", разказва Олена Комарова - психолог

В момента в преустроената бивша болница живеят 35 деца, които имат спешна нужда от пространство за занимания. Украинци и доброволци вече са набелязали място на двора и чрез благотворителни събития се набират необходимите средства.

"Най-труден въпрос за родители, докато съберат справки, докато съберат необходими документи за настаняване в детска градина, е къде да стоят децата, а за училищата докато е лято и няма къде да стоят", казва Наталия Еллис.

В благотворителната изложба участва зъболекарят Ангел Милев. Той лекува безплатно бежанците, но и предоставя своя картина, за да помогне за каузата.

"Реших да даря картината, за да мога да помогна и с това. Аз от 5 месеца работя благотворително, всички разходи поемам аз - и деца, и възрастни на ден по няколко", казва той.

Необходимите средства за създаването на детския център е около 40 хиляди лева.

Росица Колева/Димитър Рочев

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко струва ден на плажа?
Колко струва ден на плажа?
Зеленски нареди задължителна евакуация от Донецк
Зеленски нареди задължителна евакуация от Донецк