НОВИНИ

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за смъртта на 50-те украински военнопленници в Донецк

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:32, 30.07.2022
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за смъртта на повече от 50 украински военнопленници при обстрел на център за задържане в окупираните райони на Донецк. Президентът Зеленски нарече случилото се в лагера Оленивка "умишлено военно престъпление на Русия". Според Москва ударът срещу украинци е "преднамерена провокация" от страна на Киев.

В телефонен разговор американският държавен секретар Антъни Блинкен е настоял пред руския си колега Сергей Лавров Москва да приеме "същественото предложение" на Вашингтон за освобождаване на двама американски граждани, задържани в Русия.

Украйна призова ООН и Международния Червен кръст да бъдат допуснати за разследване в зоната на поражението при лагера за военнопленници в Оленивка. Според Киев ударът на Русия е опит за прикриване на малтретиране на задържаните Обстоятелствата около трагедията остават неясни. Сред пленниците е имало и защитници на южния град Мариупол, който падна през май.

В Киев гневни роднини на украинските военнопленници обвиниха Русия и поискаха правосъдие за близките си. Украинският лидер увери, че географията, времето, границите или някакви стени няма да спрат справедливото възмездие.

"Това е преднамерено руско военно престъпление, умишлено масово убийство на украински военнопленници. Има над 50 жертви", каза Володимир Зеленски.

Говорител на сепаратистката Донецка народна република заяви, че е имало пряко попадение в помещенията на пленниците. Според Москва ударът е нанесен с американски ракетни системи Хаймарс. Червеният кръст иска достъп на място и предлага помощ за евакуация на ранените. По руски данни в лагера е имало 193-ма украински пленници.

"Цялата политическа, наказателна и морална отговорност за кървавата баня на украинци е лично на Зеленски, неговия престъпен режим и Вашингтон, който ги подкрепя", заяви Игор Конашенков - говорител на министерството на отбраната на Русия.

Вашингтон ще направи предложение на Москва за освобождаването на двама американци, задържани в Русия

Американският държавен секретар Антъни Блинкен определи първия си разговор с руския външен министър Сергей Лавров от началото на войната като "прям и откровен" . Според анотимни източници руската страна се е опитала да включи в споразумението за размяна на затворници и руския гражданин Вадим Красиков, осъден за убийство в Германия. Вашингтон не разглежда идеята сериозно, но очаква отговор по своя инициатива за освобождаване на на баскетболната звезда Бритни Грайнър, съдена в Русия за наркотрафик и на бившия морски пехотинец Пол Уилан, който излежава присъда за шпионаж.

Размяна на шпиони - кой е Виктор Бут, когото САЩ искат да предадат на Русия в замяна на двама американци?

Според запознати , Съединените щати са готови да ги разменят срещу руския оръжеен търговец Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда в американски затвор. Сергей Лавров е призовал двете страни да се върнат към тихата дипломация по въпроса, обвинил е американските санкции за недостига на храни и е уверил, че Русия ще постигне целите си в Украйна.

По украински данни през последното денонощие са били убити 170 руски военни, унищожени са и два склада за боеприпаси при Херсон - основното направление на украинската контраофанзива. Руски ракетен удар е взел поне пет жертви при Николаев - речно пристанище край Черно море.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион се запали на пътя Велико Търново - Севлиево
Камион се запали на пътя Велико Търново - Севлиево
Александър Везенков сподели опита си на млади таланти в баскетбола на летен детски лагер
Александър Везенков сподели опита си на млади таланти в баскетбола на летен детски лагер