НОВИНИ

Опасно ветровито време със значителни валежи утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 30.07.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Горещо се задържа и днес в по-голямата част от страната - 38° в Русе, Свищов и Ловеч, 37° в Сандански и Плевен, в София - 32°.

Чувствително захлаждане обаче ще започне още тази нощ, а на места в западната половина от страната ще превали и прегърми, има условия и за градушки.

Утре валежите ще обхванат и Централна България, а вятърът ще се усили, особено в Дунавската равнина. Предупреждение от първа степен, код жълто, е обявено в северните райони от страната, където се очакват по-значителни валежи, гръмотевични бури и пориви на вятъра до около 80 км/ч.

Без валежи ще е главно в западната и централна част от Дунавската равнина. С временно силния северозападен вятър ще нахлува по-хладен въздух и температурите осезаемо ще се понижат. Максималните ще са между 27° и 32°, в София - около 27°.

Слънце и жега на плажа с тази снимка от вчера, изпрати ни я Милена Димитрова - Змийският остров, на юг от Созопол.

За разлика от вчера, утре облачността над Черноморието ще бъде променлива, по-значителна над северното крайбрежие и на места там ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен.

Максималните температури ще бъдат около 29 - 31°, температурата на морската вода е 25 - 26°, а вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала с тенденция за отслабване.

И в планините облачността ще е променлива, често значителна и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и в курортите ще са от 17° на Алеко до 26° в Банско.

Валежи, гръмотевици, както и условия за градушки ще има и на Балканския полуостров, а преди обяд и на Британските о-ви. Значителни валежи се очакват в Сърбия и Румъния, в прибалтийските страни и на Скандинавския полуостров. В Централна Европа преди обяд ще има повече слънчеви часове, но по-късно през деня и там на места ще превали.

У нас с по-ниски от обичайните температури ще започне август месец. Ще преобладава слънчево време, с възможност за краткотрайни валежи в следобедните часове. Във вторник вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток, а от четвъртък ще започне повишение на температурите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков сподели опита си на млади таланти в баскетбола на летен детски лагер
Александър Везенков сподели опита си на млади таланти в баскетбола на летен детски лагер
БНТ 3 ще излъчи финала на Евро 2022 по футбол за жени между Англия и Германия
БНТ 3 ще излъчи финала на Евро 2022 по футбол за жени между Англия и Германия