НОВИНИ

БСП откри предизборната си кампания от Бузлуджа (Обзор)

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 30.07.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

БСП откри предизборната си кампания от връх Бузлуджа. По традиция на историческия връх социалистите събират симпатизантите си за отбелязване на годишнината от създаване на партията.

Председателят Корнелия Нинова заяви, че БСП е единствената партия, която може да води диалог с всички останали, така че да отстоява интересите на българите. На прага на поредните избори, БСП застава пред хората с чувство за добре свършена работа.

Тя отчете още, че заради социалната политика на партията в това управление са раздадени 22 милиарда лева помощ за домакинствата, увеличени са пенсиите и майчинството, подпомогнати са малкият и средният бизнес.

"Ето затова бяхме в това управление, но ние постигнахме нещо много по-важно. Скъпи другари и другарки, ние доказахме за 6 месеца управление с дясна партия, че социалната държава не е фиксация, тя е реалност и "БСП за България" е носител на тази реалност. 22 млрд. лв. подкрепа на българския народ, държавата рамо до рамо до своя народ в тежки кризи и изпитания", заяви тя.

Може ли БСП да управлява с десни партии, без да загуби облика си обаче, е въпрос, който си задаваха левите симпатизанти днес.

"Вярно, че коалиции ще ни управляват, но не е без значение с кого ще се коалираме. Така БСП попадна в едно дясно правителство, лява партия, като че ли се подлъгахме."

"Истината е, че очакванията ни бяха, че ще се състави такова правителство, още като разбрахме кои участват в него, разбрахме, че лицемерието е голямо!“

"Трябваше тя (Корнелия Нинова - бел. ред.) да стане министър-председател и да предложи правителство на БСП, само наше и който иска да ни подкрепи и да се преброим."

Според Корнелия Нинова причина за разпада на правителството е опозицията на скритите сили във властта.

"Друг предизвика хаоса, онези скрити сили, които видяха заплаха, че ще има справедливост, които видяха заплаха за откраднатите милиони, които се полакомиха за още милиони", заяви тя.

Нинова: Смятаме, че президентът е част от групата, която свали правителството

Друга причина за нестабилното управление според Корнелия Нинова е поведението на президента Румен Радев. А според Кирил Добрев, който се превърна в част от вътрешната опозиция в БСП, това ръководство обезличава партията и я превръща в патерица на десните сили.

"Ако се обърна към поколението на моите родители, ако видят в какво състояние е БСП, как се превръщаме в партия джудже, която асистира, носи джантата на други политически проекти, ще се обърнат в гроба", коментира Добрев.

Александър Симов, БСП: Не бих се изненадал, ако вдругиден видя Крум Зарков като министър на правосъдието

От Бузлуджа депутатът Александър Симов отрече възможността за предизборна коалиция на БСП с "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Ние сме партии с различен профил, партии с различна идеология. Това, което е възможно обаче след изборите, е да седнем отново и да преговаряме върху програмата, по която постигнахме съгласие. Ако гласовете ни са достатъчни за управление, смятам, че можем да продължим в такъв съюз", каза той.

Александър Симов коментира още, че няма да се изненада, ако Крум Зарков оглави правосъдното министерство в новото служебно правителство на президента, каквито са слуховете от няколко дни.

И тази година на Бузлуджа се събраха хиляди симпатизанти на партията, цели фамилии и ветерани, получили партийните си книжки на историческия връх преди повече от 100 години.

Репортер: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Нейков спечели бронзов медал от Световното по гребане за младежи до 23 г. в Италия
Емил Нейков спечели бронзов медал от Световното по гребане за младежи до 23 г. в Италия
Третодивизионен тим изхвърли Байер Леверкузен от турнира за Купата на Германия
Третодивизионен тим изхвърли Байер Леверкузен от турнира за Купата на Германия