НОВИНИ

Световният гуру на антистреса Шри Шри Рави Шанкар със специално интервю за БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 30.07.2022
7319
Чете се за: 13:30 мин.
Любопитно
Слушай новината

"Българите са събрали най-доброто от Изтока и най-доброто от Запада”. Думите са на Гурудев Шри Шри Рави Шанкар, който идва у нас за първи път след началото на пандемията. Духовният учител, известен по света като антистрес гуру и създател на една от най-големите световни организации с доброволци по всички конфликтни и бедстващи райони на планетата.

Духовният учител е основател на една от най-големите хуманитарни доброволчески организации в света - "The Art of Living". Номиниран е три пъти за Нобелова награда за мир и винаги говори със суперлативи за България, която определя като част от своето глобално семейство.

Вижте какво си поговори Даниела Кънева с номинирания три пъти за Нобелова награда за мир духовен водач във видеото.

Шри Шри Рави Шанкар посещава страната за четвърти път, а хиляди българи са завършили неговите курсове.

Не е ли много любопитно, че идвате в София, след като само за седмица сте били в Латинска Америка, Германия – и то точно във върха на политическата ни криза? Гурудев, кажете ми, преди всичко, ако има проблеми в политическото ръководство и политическата класа, които не са способни да вземат адекватни решения, какво ни остава на нас, обикновените хора, да направим?

Преди всичко, нормалните хора в демокрацията имат пълната сила. Трябва да изразяваме нашите гласове и нашите опасения. Това е част от демокрацията. Също така бих искал да кажа и за други политически лидери какво е важното: нацията на първо място. Първо са хората, след това са партиите и другите неща. Всички трябва да бъдем заедно и мисля, че от всяка криза идва нещо хубаво. Винаги вярвам в това. С тази криза нещо по-добро ще дойде за България.

Винаги говорите със суперлативи за България. Какво усещате сега, когато дойдохте у нас?

България е много добра, много приятна. Преди да се върна в Индия, това е последната държава, която посещавам. Бях много далече повече от три месеца и половина по целия свят с посланието за мир. Знаете, че светът минава през голяма криза и проблемите с психическото здраве са много, много важни. Днес видяхме, че лекарствата за ментално здраве са най-продаваните за последните две години. След пандемията най-важният приоритет е да имаме добро психическо здраве и се
надяваме, искам да се надявам, че нещата отново ще бъдат наред. Днес заради рецесията, всички предизвикателства, хората са обезверени и затова трябва да излезем от това положение.

Учителю, какво съгрешихме ние, човешките същества на земята, че сме изправени днес пред такива сериозни предизвикателства?

Вместо да гледаме в проблемите, мисля, че трябва да гледаме към решенията. Гледайки проблемите, гледаме назад. Гледайки към решенията, гледаме напред. Винаги вярвам в това. Трябва да мислим какво е решението на кризата. Как нашата държава да бъде самостоятелна, саморегулираща се, самостоятелна в храната, в енергията... Ако успеем, никой не може да засегне икономиката ни.

Но това възможно ли е в свят, в който всички зависим от всички останали, когато всички сме многообразие в единството, както гласи тази древна индийска доктрина „Единство в Многообразието. Многообразие в Единството“, която е толкова валидна за нашия свят днес?

Разбира се, ние живеем в глобализиран свят, където всеки зависи, където целият свят зависим един от друг. Но трябва да направим възможното храната да е сигурна, произведена устойчиво в нашите собствени страни – първо да садим хранителни култури, от които наистина имаме нужда, второ – да използваме алтернативни източници на енергия като слънчевата, вятърната... Има толкова много слънце и вятър в България, така че със силата на вятъра и на слънцето можем да направим така, че да бъдем независими и икономиката да не претърпява резки спадове.

Трябва ли човек за себе си да мисли за собствена автономност, или група от хора в нацията да бъдат автономни?

Отделните личности трябва да се стремят към това, но може би няма да е съвсем възможно. Но за нациите е възможно да бъдат по-автономни. Това е възможно, но изисква устойчиво усилие за период от време, не може да стане просто ей така.

Имате много доброволци навсякъде по света и навсякъде, където има конфликти и природни бедствия. И имате толкова много последователи в България, хиляди са минали през Вашите курсове, не мислите ли, че е време да се обсъди в ООН въпроса – има вече Световен ден на йога – но йога да бъде задължителен предмет във всички училища навсякъде по света?

Бих се радвал това да се случи, но от моята позиция не бих могъл да настоявам за това пред Общността, защото все пак йога вече е призната от ООН – по решение на Общото събрание на ООН вече осма година 21-ви юни е обявен за Световен ден на йога и има огромен интерес – 2,3 милиарда души, или 1/3 от света практикуват йога.

Трябва да бъдат 6,7 милиарда. Какво ще е посланието Ви, с което идвате при нас този път?

Все още не съм подготвил посланието си. Утре ще кажа това, което ми идва наум в този момент.

Как може йога да помогне на съвременния човек в този сложен, подчинен на технологичния бум, на материалните неща и подценяване на духовността свят?

Първо, преди всичко трябва да знаем, че йога е противоположна на технологичния бум. Технологичният бум е много добре, икономическият бум е много добре, но заедно с йога Ви прави да се чувствате по-добре. По този начин ще направите добро ползване на технологиите, ако Вашето съзнание е добре. Ако съзнанието Ви не е подредено, е като да имате хубаво легло, но да страдате от инсомния, да не можете да спите. По същия начин бих казал, че духовната мъдрост винаги допълва материалния растеж и просперитета. На първо място тя не е срещу тях. Второ, от каквото имаме нужда днес, е устойчивост. Когато предизвикателствата идват, трябва да имаш възможността да бъдеш устойчив, да намериш решението. И другото, което става днес, са депресията и агресията. Йога и медитацията могат да помогнат на хората да излязат от депресията и агресивното съзнание. И така твоята комуникация ще бъде по-добра.

Какво е най-голямото предизвикателство за целия свят днес?

Днес целият свят се среща с кризата на менталното здраве, има депресия. Един на четирима души в Европа страда от депресия. Това е прекалено много. И тенденцията за самоубийства е много висока. На всеки 45 секунди един човек се самоубива. И медитацията, и нашата йога система Сударшанкрия имат отговора за хора, които имат такава предразположеност, да я отстранят. Хората, които са депресирани, преминават през това предизвикателство без медитация. Затова мисля, че трябва да се грижим за нашето осъзнаване, за нашето благополучие. Без благополучие, богатството е нищо.

Какво е България за Вас?

Тя е част от моето световно семейство. Тук има прекрасни хора и в България се произвежда един наш продукт, който хората по целия свят харесват. Така че нашите доброволци, нашите учители вършат страхотна работа тук, помагат на хора в кризи, както и на украинските бежанци, които имаха голям проблем. Нашите български учители – Константин и Сана, те всички отидоха там, помогнаха, така че България също така играе изключително важна роля да успокои напрежението на международната сцена. Когато имаме фестивал на световната култура, участва една от вашите най-добри певици и музикантки от тук, независимо дали е в Берлин, или Индия. Българската култура винаги е част от нашите международни фестивали и празненства.

Гурудев, все още ли мислите много позитивно за България?

Да, аз съм реалист.

Индия е една от четирите най-бързи икономики в света. Населението Ви вече приближава над милиард и половина души. Според мен всички вие сте образовани, за разлика от нас, белите хора, защото се появявате на този свят с адекватно генно познание. Затова Ви питам какво послание може да даде само Индия днес на целия свят, този микрокосмос, който комуникира с цялата Вселена?

Индийското послание е винаги: "Бъдете в мир". Индия винаги е работила за духовната сила, нашата вътрешна духовна сила. Нашият баща на нацията е Махатма Ганди. Самият той е много духовен. Той разпространява духовността преди много години в Индия. А днес, с лидерството на нашия сегашен министър-председател, Индия отбелязва много голям напредък. Сега сме независими в много области. Ако погледнете страните по света, ще видите, че инфлацията на Индия е 0. Индия се е справила толкова добре, че инфлацията е почти 0 при нас. Управлението на кризата в Индия е много добро в този момент, когато светът е с ковид, както и след ковид, в ситуацията с войната, Индия се справи отлично. Тя балансира силата. Заема неутрална позиция и в същото време Индия има възможност да бъде независима в технологиите и в сигурността в продоволствието. Индия произведе ваксини за повече от сто държави по света безплатно, играе важна роля и е глобален лидер.

Това е единствената държава, която може да го направи. Веднъж, може би преди 20 години, в Тривандрум, Южна Индия, попитах директора на ракетния център, д-р Гупта: "Защо не продавате оръжия и високи технологии - така може да решите всички свои проблеми на огромното си население?". Той ми отговори: "Не, Даниела, това не е нашата философия. Ние изнасяме философия". Мислите ли, че сега, в нашия напълно полудял свят, Индия не трябва наистина да повиши износа на философия навсякъде по света?

Аз бих отговорил, че тази философия принадлежи на всяка част от света. Така че всяка държава по света трябва да започне да се обединява. Това е всичко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два медала за България в спортната гимнастика от олимпийския фестивал в Словакия
Два медала за България в спортната гимнастика от олимпийския фестивал в Словакия
Жезус наниза хеттрик за Арсенал при разгром над Севиля, лондончани спечелиха "Емиратс Къп"
Жезус наниза хеттрик за Арсенал при разгром над Севиля, лондончани спечелиха "Емиратс Къп"