НОВИНИ

Специално пред БНТ: Духовният учител Свами Джотирмая

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 04.08.2022
Чете се за: 05:20 мин.
Култура
Слушай новината

На световната йога среща в София с участието на пратеници от близо 200 страни, организирана от движението "Изкуството да живееш" на известния антистрес гуру Шри Шри Рави Шанкар – голям приятел на България, беше и един от неговите най-силни духовни учители Свами Джотирмая – католик от Южна Индия, 14 години той идва у нас и води курсове по програмите на една от най-големите хуманитарни организации в света.

Ето неговите послания в специалното му интервю пред Даниела Кънева за БНТ.

Отново сте в България.

Свами Джотирмая: Да, благодаря!

Живеем в един много сложен и груб свят в днешно време. И вместо този период да започне да се подобрява, изглежда става точно обратното. Какво можем да направим?

Свами Джотирмая: Да потънеш надълбоко в себе си. Да разбереш кой си всъщност. Проблемите съществуват тук, на този свят, милиони години и могат да продължават известно време. Проблемите са там, навън, но твоята вътрешна природа се състои от много мир, много любов. Така че бих казал, че проблемите са там, навън. Опитай се да ги поправиш, като същевременно опознаваш себе си и чувствата вътре в теб.

Работите с българи вече толкова много време. Как възприемаме Вашето учение?

Свами Джотирмая: Приятелски настроени сте. Винаги казвам, че България е като моя втора родина. Имам много приятели тук – бих казал дори стотици и хиляди хора, с които се запознах по цяла България по време на многото си пътувания. Наскоро пак дойдох. Проведох Програмата по Тишина – ритрийт по Тишина. Много хора преживяха трансформация чрез нашите дихателни практики Сударшанкрия, медитация и Шри Шри йога. Има полза от това.

С какво йога може да ни помогне днес? С Гурудев Шри Шри Рави Шанкар обикаляте по света, независимо дали сте в Южна Америка, Южна Азия или Европа. Как йога ни учи да се приспособим към това, което е светът?

Свами Джотирмая: Главната цел на йога е онези, които я практикуват, да сложат край на нещастието в живота си, още преди то да ги е сполетяло. Това е силата на йога. Защото ти си способен да отведеш ума си повече към „тук“ и „сега“, към настоящия момент. Да започнеш да живееш точно в този момент, а не да мислиш за бъдещето. Започнеш ли да мислиш за него, тогава идват напрежението и страхът. А ако мислиш за миналото, тогава идват съжалението и вината. Така че ако се намираш в сегашния момент, ти започваш да живееш своя живот, да оценяваш Сътворението.

В продължение на колко години идвате в България?

Свами Джотирмая: Вече са 14 години.

Във Вашите очи изглеждаме ли, че днес сме се доближили повече до йога?

Свами Джотирмая: Все повече и повече. По-специално искам да отбележа, че повече младежи посещават програмите на „Art of Living“ („Изкуството да живееш“) – стотици, стотици хора между 18 и 30 години се присъединяват към програмите ни. Например нашите доброволци и последователи, които практикуват Сударшанкрия – много мощна дихателна практика, която Шри Шри Рави Шанкар представи пред света. Много млади хора се присъединяват, защото имат полза от това. Нашите програми се основават на научни изследвания и са комбинация от наука и Ведическо познание.

Трябва да организираме някои от Вашите курсове в нашия парламент.

Свами Джотирмая: Да, много членове на европейски парламенти са участвали в нашите програми, както и държавни глави. Всички политици могат да станат по-енергични, по-отдадени на обществото, от това имаме нужда. Политиците са тук, за да служат на хората, на нацията. Трябва да изпитват повече любов, да бъдат в мир. Когато си в мир, имаш силата да промениш това, което те заобикаля.

Репортер: Даниела Кънева
Оператор: Михаил Врабчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаите, заловили дрогирания шофьор пред КАТ-Пловдив, ще бъдат наградени заради навременните си действия
Полицаите, заловили дрогирания шофьор пред КАТ-Пловдив, ще бъдат наградени заради навременните си действия
Колко са запълнени газохранилищата в Европа?
Колко са запълнени газохранилищата в Европа?