НОВИНИ

Опасения за прекъсване на доставките за Тайван след началото на китайските военни учения

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:34, 04.08.2022
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Китай изстреля няколко ракети около Тайван ден след посещението там на Нанси Пелоси. Те са част от мащабни военни учения в отговор на визитата на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес.

Има опасения за прекъсване на доставките за острова, тъй като като търговските кораби са принудени да стоят настрана от зоните на ученията. Повече от 50 международни полета до и от Тайван бяха отменени. Тайпе повиши бойната готовност на силите си и заяви, че китайските учения са равносилни на блокада.

Ракетни удари в Тайванския пролив - според Тайпе Китай е изстрелял няколко управляеми балистични ракети, които са паднали край североизточните и югозападните брегове на острова. Министерството на отбраната на Тайван осъди тези действия и заяви, че те подкопават мира в региона.

"Правителството ни е още по-решено да пази суверенитета и териториалната цялост. В светлината на последните събития, правителството не само ще увеличи защитните си сили, но и ще задейства отношенията с държави, с които споделя еднакво мислене и ценности, като Съединените щати", заяви Джоан Оу, говорител на външното министерство на Тайван.

Китай потвърди, че е извършил високоточни ракетни удари като част от военни учения, които включват шест зони около Тайван, който Пекин смята за част от своята територия. В рамките на ученията към самоуправляващия се остров са насочени китайски изтребители и военни кораби.

Това са най-мащабните учения в близост до Тайван от 1995 г. след посещение на тогавашния тайвански президент в САЩ. Сега те последваха визитата на Нанси Пелоси в Тайпе, която Пекин разглежда като провокация.

"Китай има право да защитава своя суверенитет и териториална цялост. Напрежението в Тайванския пролив е причинено основно от решението на Вашингтон фигура №3 в американското правителство да се качи на военен самолет, за да посети района на Тайван в Китай, без да зачита твърдото противопоставяне на Пекин. Това е голям инцидент. Надграждането на отношенията между САЩ и Тайван е сериозно нарушение на принципа за единен Китай", заяви Хуа Чунин, говорител на китайското външно министерство.

Европейският първи дипломат Жозеп Борел осъди действията на Пекин. Външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, които провеждат среща в Камбоджа, предупредиха, че ситуацията може да доведе до открити конфликти и непредвидими последици. В Пномпен държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон се противопоставя на опитите за промяна на статуквото на Тайван.

Кремъл обяви, че Китай има суверенно право да провежда учения около Тайван и обвини Вашингтон, че изкуствено подклажда напрежение в региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константинов подписа с победителя в баскетболната Шампионска лига, но ще трупа опит в Паленсия
Константинов подписа с победителя в баскетболната Шампионска лига, но ще трупа опит в Паленсия
Христина Христова: 40% от домакинствата в България се затрудняват да осигурят достатъчно топлина в дома си
Христина Христова: 40% от домакинствата в България се затрудняват да осигурят достатъчно топлина в дома си