НОВИНИ

Деница Сачева: С танкер по танкер проблемът с газа няма да се реши, трябва дългосрочен договор

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 04.08.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Очевидно правителството на Кирил Петков остави енергийния сектор в криза. Ако някой не е вярвал на нашата оценка, сега може да чуе същото и от служебното правителство - най-естественото е, когато един сектор е в криза, да се сформира кризисен щаб. Това каза в студиото на "Още от деня" бившият социален министър Деница Сачева - член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Тя припомни, че не свое извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ призова служебният кабинет да обяви търг за дългосрочни доставки на газ, за да има по-голяма сигурност както за битовите потребители, така и за бизнеса, и може да се постигнат по-добри условия и по-добри цени.

"За нас е изключително важно за продължи диверсификацията - да имаме 100% диверсификация. Затова призовахме и да няма доставки на руски газ, но да няма и посредници", отбеляза Сачева и определи обявения от служебното правителство търг за краткосрочни газови доставки като стъпка в правилна посока, въпреки че "краткосрочните договори няма да решат проблема, който се очертава да продължи поне две години".

"Продължаваме промяната" излезе с позиция относно твърденията за доставките на газ

Според нея Кирил Петков е "майстор на политическото плацебо".

"Той може да твърди, че са договорени тези доставки, но аз вярвам повече на служебното правителство, което много ясно заяви, че е получена оферта, която е изтекла ва 28 юли... Кирил Петков твърди, че са договорени всички количества и е въпрос вече само на технически подробности. Но нещата все още са на ниво оферта и това научаваме от настоящото правителство", обясни Сачева.

По думите ѝ проблемът с доставките на газ "с танкер по танкер няма да се реши".

"Ние сме за 100% диверсификация, защото независимо добрите цени, които се предлагат от “Газпром”, от договора, който имаме в "Газпром", "Газпром" се използва за външна политика от Руската федерация и по тази причина ние смятаме, че не можем да бъдем поставени в ситуация, в която непрекъснато да зависим от политическите решения. Затова сега моментът е подходящ за дългосрочен договор с хоризонт поне от 2 години, за да осигурим доставките, а не отново да преговаряме месец за месец и танкер по танкер", отново подчерта Сачева.

Какво още коментира тя вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима загинаха след челен сблъсък между микробуси на Подбалканския път край Сливен
Четирима загинаха след челен сблъсък между микробуси на Подбалканския път край Сливен
"Амнести интернешънъл": Украинската армия е изложила на риск цивилни, докато отблъсва руските атаки
"Амнести интернешънъл": Украинската армия е изложила на риск цивилни, докато отблъсва руските атаки