НОВИНИ

Скулптурната композиция "Водна паша" на Павел Койчев ще заживее в Южния парк

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:34, 04.08.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Скулптурната композиция "Водна паша" на световноизвестния български творец Павел Койчев ще заживее в Южния парк. Творбата ще бъде разположена във водното огледало при входа откъм бул. "Петко Ю. Тодоров". Очаква се скулптурната композиция да бъде открита за празника на София - 17 септември.

Композицията, която до 2019 г. е била разположена в езерото до село Осиковица край Правец, първоначално била направена от стиропор. После опакована в смола, докато стигнем до днес, когато фигурите вече са пригодени да издържат на тежки атмосферни условия.

"От месинг са направени скулптурите, стъкло и конструкция от неръждясваща стомана", пояснява Марин Марков, собственик на скулптурно студио.

Шестте фигури – пастир и овце, в които авторът вплита и библейска символика, тежат малко над 2 тона. Мъжката фигура е висока над 4 метра.

"Опасявах се, че няма да се отразява зеленината във водата, защото "Водна паша" - те трябва да пасат нещо. Но се оказа, че околните дървета, въпреки че са далече, се отразяват и така ще се осмисли водната паша", казва скулпторът Павел Койчев.

"Авторът е човек от изключителна световна величина. Негови творби са из цял свят е точно така, така че по-скоро е чест за града ни и изключително постижение негови творби да бъдат разположени и то в градско пространство, така че всеки жител на града ни да се докосне до него", заяви Мирослав Боршош, зам.-кмет на София по култура.

Основното послание на автора е хората, които дори за кратко се докоснат до композицията, да не спират да вярват, че надежда винаги има.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова се класира на четвъртфинал на турнир по тенис в Мароко
Гергана Топалова се класира на четвъртфинал на турнир по тенис в Мароко
Тежка катастрофа край Варна, петима са ранени - сред тях и бременна
Тежка катастрофа край Варна, петима са ранени - сред тях и бременна