НОВИНИ

Изнесли ли сме 4200 тона оръжия за Украйна? Взаимни обвинения между Корнелия Нинова и уволнения шеф на "Кинтекс"

Николай Минков
от Николай Минков
20:13, 04.08.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Оръжейни сделки стоят в основата на втория фронт на политическо противопоставяне.

Назначаването на уволнения от ВМЗ-Сопот Никола Стоянов за министър на икономиката от президента е възстановяване на модела ГЕРБ-ДПС, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Още през февруари тя е установила, че тогавашният директор на "Кинтекс" Александър Михайлов работи и за частна оръжейна компания в конфликт на интереси, към която има отношение и Никола Стоянов.

С това обвинение Корнелия Нинова изпревари пресконференция на бившия шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов. На нея той заяви, че с подписа на Нинова, като министър на икономиката, са изнесени 4200 тона оръжие до полско летище, близо до украинската граница - в първите 4 месеца на войната.

Корнелия Нинова обясни защо е уволнила от ВМЗ настоящия министър на икономиката Никола Стоянов и обвини тогавашния шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов, че едновременно е работил и за частна оръжейна фирма.

"Като председател на борда на ВМЗ и заедно с Михайлов от "Кинтекс", бившият и вече уволнен (директор - бел. ред.), прехвърлиха върху частна фирма "Бийн" правото да представляват държавните предприятия в чужбина. Всичкото това - покровителствано от служебния министър на Радев, г-жа Везиева, смятам, че ощетяваше държавните дружества. По негово време, като председател на борда на ВМЗ, ВМЗ водеше преговори с Ирак за износ на технологии, което щеше много да ощети държавните интереси", каза Корнелия Нинова.

Снимки: БНТ, БГНЕС

Бившият служебен министър Даниела Везиева не се съгласи с Нинова.

"Вместо г-жа Нинова отново да говори за чадъри, трябваше да излезе и да каже каква е истината в цялата тази история".

Везиева обясни, че докато е била министър, междуведомствената комисия не е одобрявала оръжеен износ за държави в конфликт.

"Междуведомствената комисия е съставена от различни институции и службите. Когато има конфликт по време на самите заседания, се съобщава за тези неща. Ние блокираме износа за съответната държава, такова нещо имаше и за Армения и Афганистан, така че ние сме си свършили работата към моментната ситуация. Какво се случва м момента не мога да отговоря."

ДКК даде бившия шеф на "Кинтекс" на прокуратурата, той с разкрития за износ на оръжие в Украйна

Уволненият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов отхвърли обвиненията на Нинова.

"Кинтекс" не е бил представител на ВМЗ за дадения пазар. Ръководството на ВМЗ са назначени от нея кадри без конкурс, апропо. Нека да покажат документ, удостоверяващ, че "Кинтекс" някога е бил представител на ВМЗ за някой пазар", призова Михайлов.

Той отрече и да е бил в конфликт на интереси.

"Това е категорична лъжа. Това е предмет на двете дела, които съм завел срещу нея. Разполагам със справка от НАП. Тази справка е приложена към моите дела срещу г-жа Нинова, която показва, че 1 месец преди да започна работа с "Кинтекс", аз съм прекратил трудовите си взаимоотношения с предишния ми работодател".

Корнелия Нинова: Шефът на "Кинтекс" е бил в драстичен конфликт на интереси

Александър Михайлов обвини Нинова, че с неин подпис, само за четири месеца към Полша са изнесени 60 самолета с оръжие и боеприпаси до летище "Жешов", на 70 км от украинската граница. Позова се на справка от Външно министерство.

"60 полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. Усреднена калкулация показва, че за този 4-месечен период 4200 тона българско оръжие са доставени в пограничното на Украйна полско летище. На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани", заяви Михайлов.

Корнелия Нинова пък заяви, че не само не е изнасяно оръжие по нейно време, но и е спряла оръжейни сделки за милиарди.

"Има заявления за над 1 млрд. евро. за търговия с оръжие. Стоят на бюрото на г-н Стоянов. Ще видим какво ще стане и ще задавам вече аз въпроси. От Полша отиват ли на друго място, имат ли посредник? Взимат ли комисионни в офшорни фирми? Всичко, на което бях подложена аз последните 6 месеца, са лъжи и манипулации", категорична бе тя.

Нинова заяви още, че не се притеснява от ревизия на нейното управление в икономическото министерство.

По темата работиха: Н. Минков, И. Никодимов
Оператори: Л. Бързаков, О. Колчаков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко са запълнени газохранилищата в Европа?
Колко са запълнени газохранилищата в Европа?
Австрийска лекарка се е самоубила заради тормоз от противници на ковид ваксините
Австрийска лекарка се е самоубила заради тормоз от противници на ковид ваксините