НОВИНИ

Нинова: Смятаме, че президентът е част от групата, която свали правителството

нинова смятаме президентът част групата свали правителството
bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 28.07.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Като мандатоносител направихме всичко по силите си да гарантираме сигурност и стабилност на държавата. Изготвихме програма, внесохме 79 закона. Приемането им щеше да облекчи живота на българските граждани", заяви Корнелия Нинова на излизане от президентството, след като БСП върна третия мандат.

ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос, каза тя. Вероятно президентът няма да удължи работата на Народното събрание.

"Президентът не е спрял да критикува кабинета, въпреки че той създаде основната партия в него. Заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не ни дадоха и 100 дни. Смятаме, че той е част от групата, която свали действащото правителство", коментира Нинова.

Макар Радев да е разкритикувал коалицията заради енергийната криза, още миналата седмица БСП алармира колко е сериозен проблемът с КЕВР и никой им е повярвал. Последвали са упреци, сарказъм и обвинения, че държат мандата още една седмица, за да седят в креслата си, подчерта тя.

"Седмица по-късно всички разбраха тежестта на ситуацията. Не приемаме критиката на президента, че оставяме страната в хаос. Да я обърне към ИТН и техния министър на енергетиката. В последните месеци всички кризи в енергетиката се прехвърлят на всички други, но не и там, където им е мястото. Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, тъй като многократно предупреждавахме - не спирайте преговорите с "Газпром", заяви още тя.

Снимки: Десислава Кулелиева

Няма как да изберем председател на КЕВР за два дни и президентът много добре го знае, коментира още Нинова. Върви се към връщане на Иван Иванов, което е спорно от конституционна гледна точка.

Оттук нататък отговорността е в президентската институция - президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с проблемите, призова лидерката на БСП.

"Готвим се за избори - ще направим силна кампания. Влизаме в тези избори с чисто лице. Знаем какво трябва да се случи и го доказахме не само на думи, но и с програма. Готови сме с летящ старт. Очевидно няма да има хартиени бюлетини, което проблем за нас. Много граждани се уплашиха от машинния вот - това е проблем и за България, защото представлява нисък избирателен вот", смята Нинова.

По думите ѝ президентът бърза отново да влезе във властта:

"Не съжалявам, че издигнах Румен Радев - той дължи и двата си мандата, особено първия, на БСП. Гражданите да оценят неговата работа", заяви тя.

Радев не е повдигал въпрос за министри от БСП в служебния кабинет, но Корнелия Нинова изрази предположение, че ще привлече социалисти зад гърба на партията.

"Но ние не носим отговорност за работата на служебния кабинет, защото никой не се е обърнал към нас официално. Да се знае, че БСП не участва в този кабинет", категорична бе тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за бомба затвори за около час Летище София
Сигнал за бомба затвори за около час Летище София
БСП върна неизпълнен третия мандат, Радев призова НС да реши проблема с шефа на КЕВР до края на седмицата
БСП върна неизпълнен третия мандат, Радев призова НС да реши проблема с шефа на КЕВР до края на седмицата