НОВИНИ

БСП върна неизпълнен третия мандат, Радев призова НС да реши проблема с шефа на КЕВР до края на седмицата

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 28.07.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

"БСП за България" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. България отново е изправена пред предсрочни избори.

Това са четвъртите парламентарни избори за последните две години. Президентът Румен Радев трябва да обяви кога разпуска парламента и да назначи служебен кабинет. От това решение зависи кога е бъдат изборите - 2, 9 или 16 октомври се посочват като варианти.

"Парламентарната група положи всички възможни усилия в рамките на 47-ото НС да бъде съставено правителство. Съставихме управленска програма, но за съжаление ИТН оттегли подкрепата от законодателната програма, която вчера беше свалена от дневния ред на българския парламент. БСП взе решение да не посочи кандидат за министър -председател и връщаме мандата като неизпълнен", заяви Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България".

Румен Радев поздрави БСП за положените усилия. Заяви обаче, че заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката, на социалната система, е най-тежкото наследство на това правителство, каза той.

Радев използва случая да се обърна към народните представители за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР, по възможност още днес. Поиска да бъде намерено решение на този изключително важен казус до края на седмицата.

Пожела също успех на политиците на предстоящите парламентарни избори.

По повод призива на президента Корнелия Нинова заяви, че са положили всички усилия и си дават напълно сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите тежки месеци.

"Бяхме обвинени, че задържаме мандата, за да останем още една седмица на власт, което не е така. Просто сме загрижени за ситуацията в страната и искахме да продължат преговорите, докато се реши проблемът с КЕВР", каза тя.

Вижте повече във видеото в прякото включване на Вера Александрова.

БСП върна неизпълнен мандата на президента след като вчера с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, Възраждане и ИТН точката с управленската програма, внесена от Корнелия Нинова, беше извадена от дневния ред на НС. Това означава, че предстоят избори.

БСП връща неизпълнен мандата утре

Президентът следва да разпусне парламента, да определи дата за предсрочни избори и да назначи за четвърти път служебно правителство. В зависимост от това кога ще бъде прекратен животът на 47-ото НС зависи и кога ще бъде датата на изборите.

Нинова: Направих всичко по силите си. Оттук нататък отговорността е на президента

2 октомври е първата възможна дата в случай, че президентът разпусне в края на месеца настоящия парламент. В случай, че държавният глава реши да удължи с още една седмица работата на депутатите - датата е 9 октомври. Ако Румен Радев реши да се съобрази с първоначалната идея на БСП парламентът да работи до 15-ти август - то тогава ще гласуваме на 16 октомври.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските борци ще стартират на турнир в Румъния през уикенда
Българските борци ще стартират на турнир в Румъния през уикенда
Първи медал за България на олимпийския фестивал в Словакия
Първи медал за България на олимпийския фестивал в Словакия