НОВИНИ

БСП връща неизпълнен мандата утре сутрин в 10 часа (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:06, 27.07.2022
Чете се за: 07:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма да има правителство с третия мандат. През октомври отново отиваме до изборните урни. БСП ще върне третия проучвателен мандат неизпълнен още утре. Причината е, че днес депутатите отхвърлиха точката в дневния ред за обсъждане на управленската програма на кабинета, която беше внесена вчера след одобрението на Националния съвет на социалистите.

Подробности вижте във включването на Вера Александрова.

Президентът Румен Радев ще приеме представителите на "БСП за България" утре в 10.00 часа сутринта. След като БСП върне мандата, държавният глава трябва да разпусне Народното събрание, да насрочи дата за извънредни парламентарни избори и да назначи служебен кабинет. Президентът ще реши и дали да остави още малко време на това Народно събрание, за да приеме важни за страната закони.

Георги Свиленски увери, че БСП са подходили отговорно към третия мандат. Напомни, че предложиха управленска програма, подкрепена от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", в която включиха и предложенията на "Има такъв народ". Заяви, че опасностите пред държавата от днес са отговорност на политическите сили, които не подкрепиха предложението им България да има работещ парламент и правителство.

"Случилото се днес показа на българското общество тест - кой от коя страна на тази разделителна линия е - на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията и на тези, които искат да защитават корупцията. Ясно стана на всички, че "Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС. Ясно стана, че от първия ден, в който "Има такъв народ" заявиха желание за разговори, всичко е било лицемерно и не са имали намерение България да има правителство. В тази ситуация и според решението на Националния съвет ние утре ще върнем мандата като неизпълнен. Отговорността за безвремието без председател на КЕВР и приети цени на енергията остава в ръцете на тези, които днес саботираха - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".", каза Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП за България.

Как се стигна до тази развръзка?

По решение на Националния съвет вчера БСП предложи в седмичната програма на парламента да бъде включена управленската програма, за да се разбере дали тя ще намери необходимата подкрепа. Намерението беше, ако съберат необходимия брой гласове, да предложат Асен Василев за премиер и да се опитат да направят правителство. Но мнозинството в парламента - ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" отхвърлиха възможността тази програма да се обсъжда в пленарна зала.

"Това е евтин ПР трик на мандатодържателя Нинова, за да покаже своята загриженост към решенията, които предстоят да се вземат в тази държава. Нямате време, господа! Нито ще има кабинет, нито тази законодателна програма ще се реализира!", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Да поставяте в дневния ред на Народното събрание теми, които са за партийните форуми, както ги виждаме от последните дни и се разглеждат на партийни форуми там, където им е мястото? Извинявайте, но не мога да ви разбера и вас. Но болшевиците от дясно, от ляво и техните внучета, явно няма да прилагат други демократични методи, не са им познати демократичните инструменти.", заяви Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС.

Темата коментира в Димитровград и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че след изборите ще работят с избраните от народа партии.

"Кое е чудното, че партията, провалила се на изборите - БСП, за което госпожа Нинова си даде оставката, изведнъж се оказва, че тя ще реди държавата? Ми защо правим изборите тогава, каква е тази демокрация? Толкова е тъжно, за година и половина пътищата са в ужасяващо състояние. И те са заради пари - кой да открадне парите. Дори Кирил Петков казва: "Не искам оня от отсреща!". Оня отсреща е Радев - този, който го създаде, да разплаща. Заради парите се скараха, заради пари, кражби и корупция се сринаха", каза Борисов.

От "Продължаваме промяната" не са изненадани от поведението на доскорошния си партньор ИТН, които за малко дадоха надежда, че третият мандат може и да е успешен

"Виждаме, че "Има такъв народ" повече от месец и половина координирано гласува заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", така че това не ни изненада.", коментира Петър Куленски от ПГ на "Продължаваме промяната".

Според Христо Иванов проваленият трети мандат е резултат от партиен егоизъм, дребнаво отношение към политиката в България, тежка безотговорност на фона на големите предизвикателства около нас.

"Аз не виждам достатъчно уплашени хора в българския политически живот. Виждам хора, които смятат, че могат да се занимават със собствените си емоции, със собствените си комплекси, с някакви тежки дребнотемия, но не виждам достатъчно стреснати хора от това какво се случва със света около нас и с България и това ме прави много загрижен.", изтъкна Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От "Има такъв народ" напомниха, че след изтеклия запис от съвещанието на "Демократична България" тяхната позиция е ясна.

"Те направо са се разбирали да няма министри. Имат наглостта да кажат кой да е шеф на парламентарната ни група, кой да е премиер - те направо са се разбирали навън, това не са преговори! Когато двама от четирима са се наговорили, не са преговори. Това че те са лицемери и говорят едно пред вас и там като не знаят, че са включени камерите, са такива каквито са, аз какво общо имам с това? Да си носят последствията!", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Костадин Костадинов с ирония контрира Георги Свиленски, че са патерица не само на ГЕРБ, но и на БСП.

"Защото няма ден, в който те да не ни наливат по няколко хиляди гласа от техните в нашата сметка... Живи и здрави да са, мисля да взема една снимка на Корнелия Нинова и да си я сложим в офиса и всеки ден да ѝ палим свещи. Дано наистина да има дълголетно политическо здраве! Колкото по-дълго работи и живее, толкова по-добре за "Възраждане", каза Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътните строители изпълниха заканата си и блокираха центъра на София и 20 ключови места в страната
Пътните строители изпълниха заканата си и блокираха центъра на София и 20 ключови места в страната
Лудогорец се раздели с Ихинио Марин
Лудогорец се раздели с Ихинио Марин