НОВИНИ

Как европейците реагираха на намалените газови доставки?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:48, 27.07.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес доставките на руски газ през "Северен поток 1" ще намалеят до 20% от капацитета на тръбопровода. Официалната причина, посочена от "Газпром", е ремонт на турбина. Според Евросъюза обаче това е опит от страна на Русия да окаже натиск на Европа.

Вчера в Брюксел страните-членки решиха доброволно да намалят потреблението си на газ с 15%. Мярката ще бъде в сила от август до март догодина и на този етап няма задължителен характер. Как реагираха жителите на различни европейски държави.

Държавите от ЕС постигнаха съгласие за намаляване на потреблението на газ с 15%

ГЕРМАНИЯ

Германия се оказа сред най-зависимите от руски газ държави в ЕС - факт, който в Берлин осъзнаха едва след началото на войната в Украйна, коментира Дойче Веле.

55% от доставките на синьо гориво в страната за минала година, са били от Русия. Властите предупреждават, че германците трябва да се подготвят за потенциално пълно спиране на доставките. Газохранилищата в страната са запълнени на 66% при заложена цел от 45%. Въпреки това, хората са притеснени от перспективата да посрещнат зимата без газ.

Страхувам се. Вече се опитвам да правя икономии на газ, започнах да използвам по-малко топла вода например. Но се надявам политиците да намерят изход от тази криза", коментира Ерика Меркхаузен, жителка на Мюнхен.

Със сигурност ни очаква една студена зима, смята Бернд Остерлох, също жител на Мюнхен.

ФРАНЦИЯ

Във Франция мерките за пестене на ток влязоха в сила още преди решението на Брюксел. Въпреки рекордите жеги в страната, властите решиха - магазините, които искат да използват климатик, ще трябва да стоят със затворени врати. Макар и това да е довело до намаляване на броя на клиентите, собственици на магазини проявяват разбиране.

"Трябва да решиш - или стоиш на топло и с отворени врати, или включваш климатика и затваряш. Избирам второто - така е по-приятно за клиентите. Да се охлаждаш на отворена врата няма никакъв смисъл", казва Мелина Ихлев, мениджър на парфюмерия.

ИТАЛИЯ

В Италия зимата може и да е по-мека и топла, но политическата криза, обхванала страната, буди тревога сред хората.

"Притеснявам се за ситуацията с газа, защото нямам никакво доверие на нашите управляващи. Вижте какъв хаос е в парламента - как се очаква да решат другите кризи", се пита Андреа Богони, жител на Рим.

Фламиния Росели, също жителка на Рим, очаква тежка зима

"Цената на газа скочи драстично, а аз живея в голяма къща, която и сега отоплявам трудно. Но поне казват, че студът те запазва млад", шегува се тя.

Преди началото на войната в Украйна, 40% от природния газ и 70% от въглищата се внасяха от Русия. В изминалите месеци въпреки намалените доставки и рекордното покачване на цените, потреблението на газ в ЕС е намаляло с едва 5%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" иска близо 54% по-скъп газ през август
"Булгаргаз" иска близо 54% по-скъп газ през август
Петков vs. Караджов: Кой e виновен за спрените ремонти на пътищата?
Петков vs. Караджов: Кой e виновен за спрените ремонти на пътищата?