НОВИНИ

Депутатите се скараха за газовите доставки: Има ли достатъчно количества?

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:04, 27.07.2022
Чете се за: 04:25 мин.
Политика
Слушай новината

Скандал в парламента на тема "газови доставки". За август има осигурени определени количества, но не в пълния размер. А за следващите месеци няма яснота дали ще бъдат осигурени необходимите количества. Това стана ясно от доклада на временната комисия, която проверява спирането на газа от "Газпром" и алтернативните доставки.

Спирането на газа от "Газпром Експорт" нажежи страстите в парламента. Причината: в доклад на временната комисия, председателствана от ГЕРБ, се казва, че решението за необслужване на договора не е взето след внимателно обсъждане и достатъчен консенсус.

"Вие казвате, че ако зависеше от вас, бихте платили в рубли? Това мнение се прокрадваше от ГЕРБ, сега сте го написали в точка. Кажете ми друга държава, която да плаща газа в рубли. Трябва да е ясно кой с какви позиции отива на избори.", призова Мартин Димитров от ПГ на "Демократична България".

"Има вариант да изпълняваме договора както са решили - не в рубли, а в долари и междувременно търсим решение за алтернатива. Аз не казвам, че това трябваше да направи България. Казвам, че трябваше решение на МС да се знае какво се прави.", поясни Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Финансов риск около превода на долари и превалутиране в рубли има. "Булгаргаз" носи този риск. Възможно е неизпълнение на плащането и оттам - спиране на газ.", заяви Васил Стефанов от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Валутен риск не съществува. Ангажиментът за превалутиране е на "Газпромбанк". Ангажиментът на "Булгаргаз" е да плати във валутата. Ако имаше такъв риск, държави като Германия щяха ли да плащат? Рискът е да останем без газ зимата.", смята Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ.

Според Рамадан Аталай от ПГ на ДПС договорът с "Газпром" е прекратен едностранно. Васил Стефанов от "Продължаваме промяната" отговори, че България е изрядна страна по договора с "Газпром", тъй като сме опитали да заплатим в долари.

"Няколко легенди паднаха - плащане в рубли- няма такова нещо. България няма да претърпи никакви финансови щети, ако започне да плаща в тази сметка.", смята Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

От опозицията изтъкнаха, че осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи цени.

"Ако ще правим алтернативни доставки на друг газ, който е руски газ, това не е решението. Трябват ни и алтернативни пътища. По въздуха още не е измислено. Всичко друго са лъжи.", каза Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" напомни, че в цената на алтернативните доставки в момента е по-ниска от тази, която ще получим от Русия. Цончо Ганчев от "Възраждане", възрази, че се очаква цената да скочи с 53%.

Управляващите и опозицията от ГЕРБ си оспориха и заслугите за връзката с Гърция.

"Докато вие само си говорите, господин Димитров, други направиха България да е съдружник в LNG терминала в Гърция.", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Моля ви се да не споменавате газовата връзка с Гърция. Тя трябваше преди 12 години да е почната. Суецкия канал е построен с лопати за 10 години. Ако нямаше ново правителство, тази газова връзка никога нямаше да бъде направена.", отговори Мартин Димитров от ПГ на “Демократична България”=

След прегласуване Парламентът не прие доклада на комисията.

Милена Кирова/В. Богдански, Л. Бързаков, О. Колчаков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Университети да могат да се обединяват на териториален, тематичен или смесен принцип, предвиждат от МОН
Университети да могат да се обединяват на териториален, тематичен или смесен принцип, предвиждат от МОН
Лудогорец продава Алекс Сантана за 2 млн. евро в Бразилия
Лудогорец продава Алекс Сантана за 2 млн. евро в Бразилия