НОВИНИ

Подготвят се първите пратки украинско зърно за износ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:44, 27.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Трите украински пристанища за износ на зърно отново работят, но са необходими допълнителни усилия за гарантиране сигурността на конвоите, съобщи днес украинският флот. В Истанбул беше открит официално съвместният координационен център за контрол върху украинския износ на зърнени храни през Черно море. Създаването на центъра е част от споразумението, сключено на 22 юни между Русия и Украйна с посредничеството на Турция и под егидата на ООН.

В центъра, разположен във военна академия в Истанбул, ще работят по петима представители на Русия, Украйна, на ООН и Турция. Сред тях ще има както военни, така и цивилни, посочи турският министър на отбраната Хулуси Акар на церемонията по откриването. Според него подготовката и планирането на първите доставки вече са в ход.

Около конвоите няма да има никакво военно присъствие. Съвместни екипи на центъра ще регистрират товарите и ще проследяват морските съдове по интернет и сателит. Корабите ще бъдат инспектирани при товаренето им в украински пристанища и при пристигането им в турски, уточни страната - домакин на центъра.

"В случай на нужда от разминиране, планирането ще бъде извършено и договорено от страните по договора. На този етап обаче не съществува такава необходимост", заяви Хулуси Акар - министър на отбраната на Турция.

По-рано Москва изразяваше опасения от евентуална контрабанда на оръжие. Украинската реколта стои блокирана по пристанищата след руската инвазия през февруари, което предизвиква дефицит на храни на световните пазари. Блокираните обеми се оценяват на 25 милиона тона. Конвоите ще тръгват от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южний. Трите пристанища вече работят, но хидрографите трябва да определят сигурни маршрути, съобщи украинският флот.

"За нас е критично важно да подсигурим глобалната сигурност на прехраната, така че трябва да успеем", Фред Кени - ръководител на делегацията на ООН.

Турция изрази безпокойство след руския ракетен удар срещу Одеса в събота сутринта- ден след подписването на договора за подновяване на украинския износ на зърно. Според Москва мишени са били украински военен катер и склад с противокорабни ракети Харпун, разположен далече от зърнения терминал във военния сектор на одеското пристанище. Според Русия нищо в договора за зърното от 22 юли не ѝ забранява да продължи да разрушава украинската военна инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 пияни и 32 дрогирани шофьори са установени през последното денонощие
24 пияни и 32 дрогирани шофьори са установени през последното денонощие
Около 134 000 пътници са засегнати от стачката на "Луфтханза"
Около 134 000 пътници са засегнати от стачката на "Луфтханза"