НОВИНИ

Реактор на АЕЦ "Козлодуй" може да заработи с гориво от "Уестингхаус"

Александър Марков
от Александър Марков
16:19, 27.07.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и с представители на компанията „Уестингхаус“. В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

Акцент в срещата бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. В момента АЕЦ „Козлодуй“ е изцяло зависима от руския внос.

Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от „Уестингхаус“, посочват от правителствената пресслужба. На срещата премиерът в оставка е заявил, че се надява да се изясни кои са препъни камъните, попречили за финалното реализиране на проекта с „Уестингхаус“, подписан още в началото на 2021 г.

„Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация“, каза министър-председателят.

Участниците в разговорите поеха ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени, посочват от МС.

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо.

Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на „Уестингхаус“ и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури.

Премиерът бе категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС призова за диалог в парламента след изборите, за да се решават кризите
ДПС призова за диалог в парламента след изборите, за да се решават кризите
Прокуратурата прекрати проверката срещу Делян Пеевски по казуса "Магнитски"
Прокуратурата прекрати проверката срещу Делян Пеевски по казуса "Магнитски"